recept
NAPRAVITE NAJUKUSNIJU TORTU KOJU SVI OBOŽAVAJU NA MALO DRUGAČIJI NAČIN: Zbog jednog sastojka je JOŠ UKUSNIJA
Lažna kapri torta sa grčkim jogurtom i jagodama veoma je osvežavajuća. Svaki zalogaj se topi u ustima
Kapri torta postala je izuzetno popularna na našim prostorima. Klasičan recept podrazumeva tanji sloj od čokolade, beli fil koji se pravi od pudinga od vanile, sloj od jagoda i meku koru. Postoje mnoge verzije ove neodoljive poslastice, kao pečeni kapri čizkejk.
Danas preporučujemo lažnu kapri tortu i to sa grčkim jogurtom. U recept idu jagode, a ukoliko nemate ih nemate više u zamrzivaču možete koristiti i drugo slično voće, poput malina.
Sastojci:
Za koru:
2 jaja
prstohvat soli
8 g vanilin šećera
80 g šećera
50 ml mleka
50 ml ulja
110 g brašna
20 g kakaoa
5 g praška ze pecivo
Za fil od jagoda:
470 g smrznutih jagoda
50 g šećera
10 g želatina u prahu
5 kašika prokuvane pa ohlađene vode
sok od 1/2 limuna
Za mus od jogurta:
25 g želatina u prahu
120 ml prokuvane pa ohlađene vode
400 ml tečnog šlaga
16 g vanilin šećera ili ekstrakta vanile
800 g grčkog jogurta
200 g šećera
Recept za lažnu kapri tortu sa grčkim jogurtom:
Počnite sa pravljenjem kore za lažnu kapri tortu tako što ćete u posudu ubaciti brašno, kakao i prašak za pecivo, pa promešati sa žicom i odvojiti sa strane. U drugu posudu dodajte jaja, so, vanilin šećer i šećer. Umutite žicom, pa dodajte ulje i mleko. Dodajte prosejanu kakao mešavinu, pa umutite. Smesu za koru lažne kapri torte rasporedite po pravougaonom plehu sa pokretnom ivicom obloženom pek papirom, pa pecite na 170°C oko 20 minuta.
Odleđene jagode umutite štapnim mikserom i dodajte šećer. Umutite, pa ostavite da provri na laganijoj vatri i isključite ringlu. U želatin u prahu dodajte vodu, promešajte, pa ostavite nekoliko minuta da nabubri. Kada se jagode sa šećerom malo prohlade, ubacite želatin, promešajte, pa dodajte isceđen limunov sok. Ostavite fil od jagoda da se ohladi na sobnoj temperaturi. Ohlađenu koru izvacite iz pleha, pa presecite uzdužno, tako da jedna polovina bude dosta deblja od druge. Vratite deblju polovinu u pleh sa pokretnom ivicom. U grčki jogurt sobne temperature dodajte šećer, a u odvojenoj posudi promešajte želatin i vodu pa ostavite da nabubri nekoliko minuta. Pomešajte u trećoj posudi tečni šlag i vanilin šećer, pa umiksajte.
Dodajte smesu sa grčkim jogurtom, pa umutite špatulom. Želatin blago zagrejte, pa pomešajte oko 250-300 g sa filom od grčkog jogurta, pa kada se izjednači temperatura, sipajte u fil sa grčkim jogurtom i umiksajte. Ubacite nekoliko kašika fila od grčkog jogurta sa želatinom po debljoj kori i jednu kašiku fila od jagoda sobne temperature. Ponavljajte postupak do utroška materijala, pa čačkalicom prošarajte filove lažne kapri torte sa grčim jogurtom. Stavite kapri tortu u frižider na 4 sata. Tanju koru izmrvite, pa pospite po lažnoj kapri torti sa grčkim jogurom.
Majke i snajke
(Espreso/Stvar ukusa)