1000 rupica imaju!
VAZDUŠASTE ARPASKE PALAČINKE ĆETE PRAVITI SVAKI DAN: Tradicionalna receptura iz sveske - NEMA ukusnije poslastice
Tradicionalni marokanski baghrir je sunđerasti slatkiš poput palačinki koji se topi u ustima
Marokanci najviše vole da ih jedu sa sirupom od putera i meda, a mogu se jesti i sa džemom.
Marokanski baghrir nazivaju i palačinkama sa hiljadu rupa, zbog toga što se u testu prilikom pečenja stvaraju mehurići i rupice na površini, čineći izgled ovih palačinki neobičnim.
Obavezno probajte ovaj recept za arapski slatkiš, koji se, zapravo, priprema od najobičnijih sastojaka.
Sastojci:
- 290 g griza
- 90 g brašna
- kašika suvog kvasca
- 2 kašike praška za pecivo
- kašičica šećera
- kašičica soli
- 710ml + 2 kašike mlake vode
Priprema:
U blenderu ili secku izblendajte sve sastojke na srednjoj ili jačoj brzini oko jednog minuta, dok ne dobijete glatko, kremasto testo.
Testo prespite u činiju i pokrijte je plastičnom folijom. Ostavite da odmori 10 do 15 minuta, ili dok na testu ne krenu da se stvaraju sitni, penasti mehurići.
Zagrejte tiganj za palačinke na srednjoj temperaturi, pa, kad se ugreje, kutlačom sipajte testo u centar tiganja. Nemojte „vrteti“ tiganj kao kad pravite obične palačinke, nego sačekate da se samo formira u krug.
Pecite palačinku bez obrtanja, minut do dva. Gotova je kad ne ostanu vlažni delovi na njoj, a možete je testirati tako što ćete je blago pipnuti; treba da bude sunđeraste teksture i da ne ostaje na prstu.
Izvadite iz tiganja i ostavite da se hladi i ponavljajte postupak s ostatkom testa.Pazite da dno palačinki ne postane previše braon.Svaki baghrir hladite zasebno, pre nego što ih naređate jedan na drugi, jer će u suprotnom slepiti na gomili.
Služite sa otopljenim puterom i medom, ili sa topinzima po želji.
Bonus video
(Espreso/penzionisani)