Hleb, Foto: Printscreen/Youtube/UradiSamaIdeje

recept

NAPRAVITE HLEB SA SUVIM KVASCEM: Zdravija verzija zbog OVAKVOG BRAŠNA

Napravite hleb sa suvim kvascem mekan kao duša. Umesto belog, koristi se pšenično i integralno brašno

Objavljeno: 26.10.2023. 12:09h

Umesite hleb kod kuće mekan kao duša. Pravi se od suvog kvasca, pšeničnog i integralnog brašna. Božanstven uz svaki namaz, poješće se u slast. Bez belog brašna i aditiva - zdravija verzija hleba koji ćete češće poželeti da mesite.

Sastojci:

350 ml tople vode

2 kašičice šećera

Testofoto: Printscreen/TikTok/belspies

1/2 kašičice burbon praha vanile

7 g suvog kvasca

100 g integralnog brašna

440 g pšeničnog brašna

20 ml ulja

50 g mekinja

Recept za hleb sa suvim kvascem:

Testofoto: Printscreen/youtube/Jelajelena Petrovic

U posudu dodajte toplu vodu, so, šečer, vanilin prah i suvi kvasac, pa promešajte žicom. Dodajte prosejano pšenično, pa prosejano integralno brašno. Promešajte, pa dodajte ulje. Zamesite testo u posudi, pa prekrijte kuhinjskom krpom i ostavite da odstoji oko 2 sata.

Razmesite rukama na površini posutoj brašnom. Urolajte testo, pa ivice stisnite rukama kao da štipate. Pospite hleb mekinjama. Pospite mekinje i po posudi obloženoj pek papirom, pa stavite hleb. Prekrijte prozirnom folijom, pa kuhinjskom krpom.

Ostavite da odstoji oko 1h. Skinite pek papir, pa hleb prebacite u pleh za pečenje. Nožem iscrtajte ivice u obliku spojenih strelica, pa pecite na 240°C oko 30-35 minuta.

Majke i snajke

(Espreso/Stvar ukusa)