Piroške, Foto: Printscreen/youtube/AuroraRecepti

recept

UKUSNE PIROŠKE PUNJENE BOGATIM NADEVOM: Spoj OMILJENIH UKUSA u mekanom testu

Piroške sa slaninom i piletinom bogatog nadeva postaće vaš favorit među pecivima

Objavljeno: 12.10.2023. 23:50h

Ništa nije tako primamljivog ukusa kao mekano i vazdušasto testo bogato punjeno sočnim nadevom. Piroške su sjajan izbor za bilo koje doba dana, deca ih obožavaju, a možete ih poneti na posao. Iako testo možete puniti raznim kombinacijama namirnica po želji, piroške sa nadevom od sira, piletina i slanine definitvno će biti vaš favorit.

Za testo:

1 šolja mleka

1 kašika suvog kvasca

Piroškefoto: Printscreen/youtube/AuroraRecepti

1 kašika šećera

1 kašičica soli

1 jaje

1/3 šolje putera

3 šolje brašna + manja količina za posipanje

Za nadev:

2 komadića putera

6 komada dimljene slanine

1 glavica crnog luka

6 čena belog luka

230 g krem sira

1/2 šolje pavlake

4 parčeta pilećeg filea

1,5 šolja tvrdog sira

1/4 šolje iseckanog mladog luka

Piroškefoto: Printscreen/youtube/AuroraRecepti

2 kašike svežeg peršuna

2 kašike svežeg kopra

crni biber po ukusu

1,5 kašičica soli

1 kašičica slatke pavlake

Za preliv:

1 jaje

2 kašike susama

2 kašike putera

Priprema:

Zagrejte šolju mleka do 50-60°C i uspite u posudu. Dodajte kvasac i šećer, pa ostavite da odstoji 5 minuta. Malo umutite, pa dodajte istopljen puter, jaje i so. Dobro umutite žicom. Postepeno dodajte brašno i umesite testo. Pospite brašno po radnoj površini, pa ga premesite oko 5 minuta, dok testo ne postane glatko i elastično.

Piroškefoto: Printscreen/Youtube/kuhinjicam1767

Pokrijte ga krpom u posudi i ostavite da odstoji oko 1-1,5 sat. U međuvremenu, u tiganj dodajte 2 malo veća komadića putera, otopite, pa dodajte iseckanu slaninu, propržite pa dodajte iseckan crni luk. Pržite 5-7 minuta, pa dodajte usitnjen beli luk i pržite još minut. Ostavite da se ohladi. U drugoj posudi ubacite krem sir, pavlaku, pa umutite.

Ispečenu i ohlađenu piletinu iseckajte, pa ubacite u sir i pavlaku, dodajte izrendan sir, ohlađenu mešavinu luka i slanine, crni biber, so, slatku pavlaku, isekcan peršun, mladi luk, kopar i sve dobro promešajte rukama. Prebacite testo na radnu površinu posutu brašnom, malo rukama spljoštite i podelite na 16 delova. Pobrašnjavite malo ruke, pa svaku lopticu testa razvucite u malo veći krug prečnika oko 11cm.

Dodajte kašiku nadeva u sredinu, pa preklopite ivice i zatvorite ih rukama. Poređajte piroške po plehu obloženom pek papirom, tako da zatvorene ivice budu na dnu. Umutite jaje i premažite piroške, pa pospite susam. Ostavite ih da odstoji 45-60 minuta. Zagrejte rernu na 180°C, pa pecite 23-25 minuta, dok ne poprime zlatno-braon boju. Premažite ih otopljenim puterom, pa ih ostavite da se ohlade.

Majke i snajke

(Espreso/Stvar ukusa)