poslastica koja kida
STARE NEMICE SPREMAJU NAJSOČNIJI KOLAČ: Jabuke, cimet i badem - recept star godinama unazad
Nemice spremaju najsočniji kolač sa jabukom, cimetom i bademom po receptu koji je star godinama unazad
Nemice imaju jedan savršen ukus za kolač sa jabukama.
One ga spremaju drugačije od naših domaćica, ali ukus je takođe božanstven.
Dobro će vam doći ako vam dolaze gosti koje niste planirali.
Recept za nemački kolač sa jabukama nije težak, a miris će vas vratiti u detinjstvo, jer se dodaju i cimet i badem.
Potrebni sastojci:
Za podlogu:
1/4 kašičice soli
1/4 šolje + 3 kašike putera
3/4 kašičice praška za pecivo
1/3 šolje šećera
1,5 šolja brašna
1 kašičica ekstrakta vanile
1 jaje
Za punjenje:
1/2 kašičice cimeta
4-5 jabuka
1 kašika limunovog soka
Još:
1/3 šolje badema u listićima
2/3 šolje brašna
1/4 šolje putera
1/4 šolje smeđeg šećera
1/2 kašičice cimeta
1/4 kašičice soli
Priprema:
U posudu dodajte puter sobne temperature i šećer, pa umutite mikserom. Ubacite jaje i ekstrakt vanile, nastavljajući da mutite. Dodajte prašak za pecivo, so i brašno pa mutite dok smesa za podlogu ne postane mrvičasta.
Potom špatulom umešajte, pa premestite u okrugli pleh sa ivicama koje se skidaju po potrebi. Poravnajte testo rukama po dnu i uz ivice tepsije, posipajući po malo brašna kako se ne bi lepila smesa.
Podloga treba da bude oko 4cm debljine. Stavite u frižider da se stegne. Počnite sa pripremom smese tako što ćete pomešati smeđi šećer, brašno, so i cimet.
Promešajte sastojke žicom, pa dodajte puter sobne temperature i viljuškom tapkajte dok ne dobijete mrvičastu strukturu, pa ubacite listiće badema. Potom odložite smesu u fružider.
U međuvremenu ogulite koru sa jabuka i isecite u malo deblje listove. Tako isečene pomešajte u posudi sa limunovim sokom i cimetom. Izvadite podlogu iz frižidera, pa rasporedite jabuke.
Pospite smesom od listića badema i smeđeg šećera. Kolač ispecite na 180°C oko 40-45min.
Kada se ohladi možete ga posuti šećerom u prahu.
Bonus video:
(Espreso/Stvar ukusa)