Leskovačka mućkalica, Foto: Printscreen/Youtbe/Kuhinja Valentina Mašković

recept

OVAJ PIKANTNI SPECIJALITET IZ LESKOVCA OBOŽAVA CELA SRBIJA: Pravi se sa JEDNOM VRSTOM MESA i dosta povrća

Leskovačka mućkalica je tradicionalno jelo koje se lako pravi

Objavljeno: 18.09.2023. 16:45h

Jedan od najpoznatijih specijaliteta sa juga Srbije je svakako i lekosvačka mućkalica. Ona se pravi od ostataka roštiljskog mesa, ali takođe možete da koristite i sveže meso, a naš predlog su bataci i svinjski kare.

Priprema nije preterano zahtevna jer su gotovo svi sastojci već pripremljeni, sve što treba da uradite jeste da ih stavite u šerpu i krčkate. Leksovačku mućkalicu možete da spremate za ručak, ali i kada ste na izletu.

foto: Printscreen Youtube / Adrijana Nikolic

Sastojci:

5 šnicli svinjskog karea

3 bataka (bez kostiju)

3 crna luka

7 pečenih paprika

300 g seckanog pelata

1 ljuta papričica

1 kašičica slatke paprike

1 veza peršuna

Priprema:

foto: Printscreen/Youtbe/Kuhinja Valentina Mašković

U šerpi na malo ulja propržite sitno seckani crni luk, pa dodajte seckanu pečenu papriku i pospite slatkom paprikom. Sipajte i pelat, pa promešajte. Dinstajte nekih 20 minuta, a povremeno sipajte vodu kada vidite da je tečnost isparila.

Meso lepo začinite po želji, pa propržite na malo ulja, a ako imate gotovo roštiljsko možete i njega da koristite. Dodajte u posudu i promešajte. Krčkajte nekih sat i po vremena, pa pred kraj posolite i pobiberite, a onda dodajte i seckanu ljutu papričicu. Gotovo jelo pospite seckanim peršunom.

Majke i snajke

(Espreso/Stvar ukusa)