fantastično
KARFIOL U TEGLI ZA KOJI VAM NE TREBA KONZERVANS: Zimnica baš onakva kakvu naši stari spremaju
Karfiol u tegli bez konzervansa će vam ispasti kao kod naših starih ako zapišete recept
Osim svežeg karfiola koji svi volimo da jedemo, isto tako zimnica je još ukusnija.
Zimi se jede kao salata, a i ide uz mnoga kuvana jela.
Ovaj recept za karfiol u tegli bez konzervanska je toliko dobar da ćete ga samo po njemu i praviti.
Sastojci:
3 kilograma karfiola,
– 2, 5 litra vode,
– 500 mililitra vinskog sirćeta,
– 5 kašika šećera,
– 5 kašika soli.
Priprema: Dobro operite i isecite karfiol. Ako ima pokvarenih delova obavezno ih isecite, jer u teglu mora ići samo zdravo povrće. Budite pažljivi da na karfiolu uopšte nema prljavštine. Isecite karfiol, pa ga možete još jednom, detaljnije oprati. Secite ga tako da bude u buketićima.
Sledeći korak jeste da karfiol ubacujete u prethodno oprane tegle. Karfiol ređajte tako da u tegli ima što manje vazduha, slobodno sabijte karfiol što više možete, a da se ne polomi. Ređajte tako do vrha tegle. Potrebno je da karfiol ne ispada kada teglu okrenete naopako. Ako se, pak, to dešava, zimnicu možete pritisnuti plastičnim pritiskivačima za teglu. Ovo možete koristiti i ako nemate dovoljno povrća da teglu napunite do samog vrha.
Karfiol zimnica se dalje pravi tako što dodajete šećer i so. Obično ide po kašika šećera i kašika soli po tegli, u pitanju su tegle srednje veličine od 1 kilograma. Stavite so i šećer na vrh, zatim dodajte sirće, ide do 100 mililitra po tegli i onda dodajte vodu. Sve količine delite u odnosu na broj tegli koje ste napunili sa karfiolom.
Dobro zatvorite tegle i promućkajte kako bi se so i šećer rasporedili. Oni će se svakako istopiti u procesu pasterizacije.
Moglo bi se reći da je pasterizacija najbitniji korak kada se pravi karfiol zimnica ili bilo koja druga zimnica.
Za pasterizaciju će vam biti potrebna veći lonac ili duboka šerpa. Na dno lonca stavite pamučnu krpu. Svaka tegla treba da bude obavijena krpom i potrebno je da se tegle ne dodiruju međusobno jer usled vibracija prilikom kuvanja može doći do pucanja tegli.
Natočite vodu u lonac, voda treba da ide do 1 centimetra od gornje ivice tegle, znači, svude viri poklopac. Preporučuje se da kada vršite pasterizaciju koristite iste tegle, baš kako neke tegle ne bi bile sasvim potopljene jer su manje.
Uključite ringlu tek kada poređate tegle, ringla treba postepeno da se zagreva. Nikako ne stavljati tegle u vrelu vodu. Pasterizacija počinje od trenutka kada voda počne da struji. Ne treba da dođe do ključanja vode, dakle, kuvajte tegle na blagoj vatri.
Pasterizacija obično traje oko pola sata. Nakon toga izvadite tegle, umotajte ih u ćebe i ostavite tako da se ohlade tokom noći. Potrebno je da tegle okrenete naopako kako biste stvorili efekat vakuma. Takođe, slobodno možete na par sekundi skloniti ćebe i dodati još tegli ako pasterizujete tegle iz više puta.
Sutradan je karfiol zimnica spremna. Kada se priprema na ovakav način, karfiol može trajati i duže od godinu dana. Tegle držite na tamnom i suvom mestu, idealno bi bilo da to bude špajz. Kada teglu otvorite, onda je potrebno da je držite u frižideru.
Bonus video:
(Espreso/Objektiv)