Kisele paprike u tegli, Foto: Printscreen/Youtube/ Moj Kutak

za hladne dane

KISELE PAPRIKE U TEGLI BEZ TRUNKE KONZERVANSA: Bake najbolje znaju kako se sprema tradicionalna srpska zimnica

Kisele paprike u tegli bez konzervansa su prava srpska zimnica koju naše bake svake godine spremaju

Objavljeno: 16.09.2023. 10:26h > 08:50h

Neke domaćice se već uveliko spremaju za pravljenje zimnice, a da bi je upotpunili morate u svom špajzu da imate kisele paprike u tegli bez konzervansa.

Uživaćete dok ih budete jeli u zimskim danima, kako uz predjela tako i neka ukusna kuvana domaća jela.

Ukoliko se ne želi koristiti neki od neprirodnih konzervanasa, tegle napunjene paprikama se prethodno pasterizuju. Povrće treba da je zdravo, sveže bez znakova oštečenja. Pribor i posude/tegle, poklopci i ostalo posuđe moraju biti perfektno čisti.

foto: Printscreen/Youtube/ Moj Kutak

Zato je za vas Najžena pripremila recept za kisele paprike u tegli, a najbolje od svega je to što su bez konzervansa.

Od navedenih sastojaka dobićete tri tegle kiselih paprika.

Sastojci:

1,5 kg mesnatih crvenih paprika

3 čena belog luka

3 kašičice soli

12 kašičica šećera

foto: Printscreen/Youtube/ Moj Kutak

12 kašičica sirćeta

1 l ključale vode

biber u zrnu

peršun

Priprema:

Paprike operite, pa ih očistite od semenki i drški, pa ih uspravo isecite na listiće. U čiste tegle, uspravno ređajte papriku.

Beli luk isecite sitno.

Kada napunite teglu, dodajte malo belog luka, bibera u zrnu i peršuna. U svaku teglu stavite po jednu kašičicu soli i po četiri kašičice šećera.

U svaku teglu sipajte po četiri kašičice alkoholnog sirćeta. Paprike prelijte ključalom vodom, sve do vrha.

foto: Printscreen/Youtube/ Moj Kutak

Tegle dobro zatvorite čistim poklopcima, pa ih stavite u hladnu rernu na 90 stepeni i ostavite tako 90 minuta.

Posle 90 minuta isključite šporet, pa ostavite zimnicu da prenoći u šporetu.

Sutradan, paprike su spremne za jelo.

Bonus video:

(Espreso/Najžena)