za hladne dane
KISELE PAPRIKE U TEGLI BEZ TRUNKE KONZERVANSA: Bake najbolje znaju kako se sprema tradicionalna srpska zimnica
Kisele paprike u tegli bez konzervansa su prava srpska zimnica koju naše bake svake godine spremaju
Neke domaćice se već uveliko spremaju za pravljenje zimnice, a da bi je upotpunili morate u svom špajzu da imate kisele paprike u tegli bez konzervansa.
Uživaćete dok ih budete jeli u zimskim danima, kako uz predjela tako i neka ukusna kuvana domaća jela.
Ukoliko se ne želi koristiti neki od neprirodnih konzervanasa, tegle napunjene paprikama se prethodno pasterizuju. Povrće treba da je zdravo, sveže bez znakova oštečenja. Pribor i posude/tegle, poklopci i ostalo posuđe moraju biti perfektno čisti.
Zato je za vas Najžena pripremila recept za kisele paprike u tegli, a najbolje od svega je to što su bez konzervansa.
Od navedenih sastojaka dobićete tri tegle kiselih paprika.
Sastojci:
1,5 kg mesnatih crvenih paprika
3 čena belog luka
3 kašičice soli
12 kašičica šećera
12 kašičica sirćeta
1 l ključale vode
biber u zrnu
peršun
Priprema:
Paprike operite, pa ih očistite od semenki i drški, pa ih uspravo isecite na listiće. U čiste tegle, uspravno ređajte papriku.
Beli luk isecite sitno.
Kada napunite teglu, dodajte malo belog luka, bibera u zrnu i peršuna. U svaku teglu stavite po jednu kašičicu soli i po četiri kašičice šećera.
U svaku teglu sipajte po četiri kašičice alkoholnog sirćeta. Paprike prelijte ključalom vodom, sve do vrha.
Tegle dobro zatvorite čistim poklopcima, pa ih stavite u hladnu rernu na 90 stepeni i ostavite tako 90 minuta.
Posle 90 minuta isključite šporet, pa ostavite zimnicu da prenoći u šporetu.
Sutradan, paprike su spremne za jelo.
Bonus video:
(Espreso/Najžena)