Krompiruša, Foto: Printscren/Youtube/Cooking Time

ukusno

STARINSKI RECEPT KOJI STIŽE PRAVO IZ TRAVNIKA: Pita LEZIBABA na BAKIN način koja se TOPI U USTIMA

Pecite Lezibabu na 250 stepeni 50 minuta

Objavljeno: 14.09.2023. 17:59h

Porodična trpeza po receptu dobre bake iz Travnika. Ova lepa mala čaršija ima mnoštvo specijaliteta, a ova baka je rešila da podeli svoj recept za pitu koja se zove Lezibaba.

Evo recepta:

SASTOJCI

– 1 kg krompira

– 500 g brašna

– 800 ml vode

– 3 kašičice soli

– 2 kašičice bibera

foto: Printscreen/Youtube/Kuhinja Valentina Mašković

ZA OBLOG:

– 500 ml vode

– 3 kašike ulja

– 1 kašičica soli

ZA PRILOG:

– 500 g pavlake

– 250 ml jogurta

PRIPREMA:

foto: Printscreen/Youtube/Kuhinja Valentina Mašković

Krompir oljuštite i isecite na kockice. U krompir dodajte biber, so i brašno. Sve pomešati. Postepeno sipajte vodu i sve dobro promešajte. Sipajte smesu u nauljenu veliku tepsiju. Pecite Lezibabu na 250 stepeni 50 minuta.

Za preliv prokuvati posoljenu i nauljenu vodu. Vruću lezibabu prelijte vrućim prelivom. Vratite u rernu na 5 minuta da upije preliv. Toplu lezibabu iseći na kockice. Za prilog pomešati pavlaku i jogurt, posoliti po želji.

Prilog je polutečan, niti se preliva preko lezibabe, niti maže, već se servira u velikoj plitkoj činiji na sredini stola i jede kašikom.

Majke i snajke

(Espreso/Najboljirecepti.com)