Mekike, Foto: Printscreen/Youtube/Vinastar Channel

PROBAJTE

OVE POSNE MEKIKE BEZ JAJA I MLEKA NATERAĆE VAS DA UŽIVATE U POSTU: Odlepićete kad vidite koliko mogu biti UKUSNE

Samo sledite ovaj recept i uživajte u savršeno pripremljenom jelu koje će vam osvojiti srce svojom teksturom i aromom.

Objavljeno: 22.08.2023. 09:39h > 09:52h

Ako ste u potrazi za ukusnim i zadovoljavajućim obrokom tokom posta ili jednostavno želite isprobati novu verziju omiljenog jela, ovo je prava prilika za vas. Nema potrebe da brinete o nedostatku jaja i mleka, jer smo osmislili savršen trik koji će vam omogućiti da uživate u neodoljivim mekikama bez ikakvih kompromisa po pitanju mekoće i ukusa. Samo sledite ovaj recept i uživajte u savršeno pripremljenom jelu koje će vam osvojiti srce svojom teksturom i aromom.

Sastojci:

  • 400 ml mlake vode
  • 10 g suvog kvasca
  • 500 g pšeničnog belog brašna
  • 1 kašičica soli
  • ulje

Priprema:

1. U mlakoj vodi rastvorite suvi kvasac i dobro promešajte. Ostavite kvasac sa strane da se aktivira. 2. U dublju činiju sipajte brašno, dodajte so, pa sve promešajte. Zatim dodajte rastvoreni kvasac u brašno. 3. Umesite testo, energično ga izrađujući varjačom dok se sastojci ne sjedine u kompaktnu masu. 4. Prekrijte testo plastičnom folijom i ostavite da odstoji oko 10 minuta. 5. Nakon toga, ponovo premesite testo kako biste ga razradili, a zatim ga prekrijte folijom i ostavite da odstoji još otprilike pola sata. 6. U tiganj sipajte ulje i ostavite da se zagreje. Da biste sprečili da testo zalepi za čačkalicu, stavite jednu čačkalicu u zagrejano ulje (ovo je trik). 7. Premažite ruke malo uljem kako biste lakše oblikovali mekike rukama. Uzmite komade testa i formirajte mekike prema željenoj veličini. 8. Pažljivo stavljajte oblikovane mekike u tiganj i pržite ih oko 3 do 4 minuta sa svake strane, dok ne dobiju zlatno-smeđu boju. 9. Izvadite pržene mekike na tanjir obložen ubrusom kako bi upio višak ulja.

(Espreso/24sedam)