Foto: Bakina kuhinja

DEZERT

RECEPT ZA OMILJENU POSLASTICU IZ DOBA JUGOSLAVIJE, SVAKA BAKA GA JE IMALA: Napravite savršenu TROUGLASTU BAKLAVU

Danas ovih baklava gotovo da nema u poslastičarnicama, ali je recept preživeo „zub vremena“

Objavljeno: 13.08.2023. 21:01h

U bivšoj Jugoslaviji asortiman kolača u poslastičarnicama nije bio tako raskošan kao danas, ali svi pamtimo ukuse poslastica koje su nas mamile iz izloga - krempita, šampita, orasnica i baklava.

Iako su skoro sve mame i bake imale svoj recept za baklavu – neke su je pravile od domaćih razvučenih kora, neke od kupovnih, trouglaste baklave pravili su uglavnom profesionalni poslastičari u Bosni i tadašnjoj Makedoniji i s ponosom stavljali pune tepsije u izloge.

foto: Bakina kuhinja

Danas ovih baklava gotovo da nema u poslastičarnicama, ali je recept preživeo „zub vremena“. Trouglaste baklave je veoma lako napraviti, i to od kupovnih tankih kora, oraha, šećera, vanilin-šećera i malo ulja.

Naravno, ukoliko više volite baklave sa bademima, lešnicima ili pistaćima, možete koristiti ove orašaste plodove umesto oraha ili u kombinaciji sa njima.

Sastojci:

  • 500 g tankih kora za baklavu
  • 350 g šećera
  • 150 g mlevenih oraha
  • 100 g seckanih oraha
  • 50 ml ulja
  • 400 ml vode
  • 2 kesice vanilin-šećera

Priprema:

List tankih kora za baklavu stavite na radnu površinu, pa ga preklopite uzdužno četiri puta da dobijete malo širu traku.

Deo kore na dnu savijte u širinu prsta ka unutra, pa ostatak premažite uljem i po sredini pospite mlevenim i seckanim orasima. Desni deo kore savijte u trougao pod uglom od 90 stepeni i prebacite na levu stranu, pa pratite liniju kore savijajući je u trougao do kraja.

foto: Bakina kuhinja

Na isti način utrošite sve kore i orahe.

Složene baklave ređajte u podmazan pleh i pecite na 180 stepeni dok ne porumene. Ostavite baklave da se ohlade.

U šerpu sipajte 400 mililitara vode, 350 grama šećera i dve kesice vanilin-šećera, pa kuvajte na jačoj vatri dok ne provri. Potom smanjite temperaturu i kuvajte sirup još desetak minuta.

Vrućim sirupom zalijte baklave u tepsiji i ostavite ih da odstoje najmanje 12 sati. U početku, one će plivati u sirupu, ali će ga posle 12 sati upiti.

Po želji, baklave možete da pospete mlevenim orasima ili pistaćima pre služenja.

Prijatno!

Bonus video: UKUSNA, MEKANA I SOČNA! Poznati prave pitu od jabuka u kulinarskoj emisiji, OVAJ RECEPT ĆETE OBOŽAVATI​​​​​​​

(Espreso/Telegraf)