DEZERT
RECEPT ZA OMILJENU POSLASTICU IZ DOBA JUGOSLAVIJE, SVAKA BAKA GA JE IMALA: Napravite savršenu TROUGLASTU BAKLAVU
Danas ovih baklava gotovo da nema u poslastičarnicama, ali je recept preživeo „zub vremena“
U bivšoj Jugoslaviji asortiman kolača u poslastičarnicama nije bio tako raskošan kao danas, ali svi pamtimo ukuse poslastica koje su nas mamile iz izloga - krempita, šampita, orasnica i baklava.
Iako su skoro sve mame i bake imale svoj recept za baklavu – neke su je pravile od domaćih razvučenih kora, neke od kupovnih, trouglaste baklave pravili su uglavnom profesionalni poslastičari u Bosni i tadašnjoj Makedoniji i s ponosom stavljali pune tepsije u izloge.
Danas ovih baklava gotovo da nema u poslastičarnicama, ali je recept preživeo „zub vremena“. Trouglaste baklave je veoma lako napraviti, i to od kupovnih tankih kora, oraha, šećera, vanilin-šećera i malo ulja.
Naravno, ukoliko više volite baklave sa bademima, lešnicima ili pistaćima, možete koristiti ove orašaste plodove umesto oraha ili u kombinaciji sa njima.
Sastojci:
- 500 g tankih kora za baklavu
- 350 g šećera
- 150 g mlevenih oraha
- 100 g seckanih oraha
- 50 ml ulja
- 400 ml vode
- 2 kesice vanilin-šećera
Priprema:
List tankih kora za baklavu stavite na radnu površinu, pa ga preklopite uzdužno četiri puta da dobijete malo širu traku.
Deo kore na dnu savijte u širinu prsta ka unutra, pa ostatak premažite uljem i po sredini pospite mlevenim i seckanim orasima. Desni deo kore savijte u trougao pod uglom od 90 stepeni i prebacite na levu stranu, pa pratite liniju kore savijajući je u trougao do kraja.
Na isti način utrošite sve kore i orahe.
Složene baklave ređajte u podmazan pleh i pecite na 180 stepeni dok ne porumene. Ostavite baklave da se ohlade.
U šerpu sipajte 400 mililitara vode, 350 grama šećera i dve kesice vanilin-šećera, pa kuvajte na jačoj vatri dok ne provri. Potom smanjite temperaturu i kuvajte sirup još desetak minuta.
Vrućim sirupom zalijte baklave u tepsiji i ostavite ih da odstoje najmanje 12 sati. U početku, one će plivati u sirupu, ali će ga posle 12 sati upiti.
Po želji, baklave možete da pospete mlevenim orasima ili pistaćima pre služenja.
Prijatno!
Bonus video: UKUSNA, MEKANA I SOČNA! Poznati prave pitu od jabuka u kulinarskoj emisiji, OVAJ RECEPT ĆETE OBOŽAVATI
(Espreso/Telegraf)