Pita sa mesom na sprat, Foto: Radine Poslastice/ Printscreen/ Youtube
ukusi balkana
PITA SA MESOM NA SPRAT, TOLIKO PROSTA DA DETE MOŽE DA JE SAVIJE: Originalan SRPSKI recept na koji ste ZABORAVILI
Da ne bismo zaboravili šta sve pripada našoj tradicionalnoj kuhinji, konstantno smo u potrazi za starinskim receptima
Objavljeno: 08.08.2023. 09:47h
Ivona Jelić
Ovaj recept za pitu sa mesom ne samo da je ukusan, već je toliko praktičan da ćete ga praviti non stop.
Jeste li nekada čuli na pitu na sprat? Za torte smo slušali, na sprat, dva tri, ali pita? I to pita sa mesom. Da i to postoji. Pogotovo je praktična ako imate malu rernu, manju posudu i slično.
Zapravo treba vam samo jedna manja dublja posuda i spremni ste da ređate svoje pitice jednu preko druge.
Sastojci:
- 4 čena belog luka
- 200 g kisele pavlake
- 2 jajeta
- biozačin, so biber, ulje1/2 kg tankih kora
- 1/2 kg mlevenog mesa, mešavina
- 1 glavica crnog luka
Priprema:
- Na ulju propržiti iseckani crni luk, dodati meso i njega propržiti. Dodati beli luk, može malo aleve paprike, biozačin, so i biber.
- Manji pleh obložiti listovima kora pa ih malo namazati uljem. Prvu koru namazati uljem, pa u dnu kore dodati po širini malo mesa, saviti ivice i uviti u rolnicu. Staviti na dno uskog a dugog pleha. Tako uraditi još jednom.
- U jaja dodati pavlaku pa to izmešati. Prvi red rolnica premazati pavlakom. Preko nih opet staviti rolnice mesa pa ih premazati,i tako redom. Poslednji red premazati i prekriti korama koje vise preko pleha.
- Sve to namazati filom, malo i uljem i peći u rerni na 200 stepeni oko 30 minuta, da porumeni.
- Pitu služiti uz jogurt ili kiselo mleko.
UKUSNA, MEKANA I SOČNA! Poznati prave pitu od jabuka u kulinarskoj emisiji, OVAJ RECEPT ĆETE OBOŽAVATI:
(Espreso/ Lepotesrbije)