vaŽno
EVO ZAŠTO NE TREBA ZAMRZAVATI SLADOLED KADA SE JEDNOM OTOPI: Od ovog vam ZAVISI ZDRAVLJE
Hrana koja nije dovoljno ohlađena, kao i ona koja se presporo hladila izložena je povećanom riziku od množenja listerije, posebno ako se radi o temperaturi hlađenja ispod optimalne. Veoma je važno znati da se ova bakterija može naći i u sladoledu ako se otopi pa ponovno zamrzne, jer tada njegova otopljena tekstura ima idealne uslove za njeno razmnožavanje
Rizik od trovanja hranom u letnjim mesecima vreba tamo gde ga najmanje očekujete - u hladnim desertima.Dokaz za to je slučaj iz SAD, kada je petoro ljudi umrlo nakon jedenja sladoleda jer je bio kontaminiran bakterijom listerijom, koja je izazvala listeriozu, opasnu infekciju što često kod odraslih zahvata mozak i kičmenu moždinu. Retko rezultira zastojem srca, ali i to se događa. LJudi ovu opasnu bakteriju najčešće unesu u telo putem zagađenih mlečnih proizvoda, svežeg povrća ili mesa. Ona ima sposobnost da preživi i da se razmnožava čak na temperaturi unutar frižidera (opstaje na nižoj od 0° C pa sve do 45° C).
Termička obrada uništava bakterije
Hrana koja nije dovoljno ohlađena, kao i ona koja se presporo hladila izložena je povećanom riziku od množenja listerije, posebno ako se radi o temperaturi hlađenja ispod optimalne. Veoma je važno znati da se ova bakterija može naći i u sladoledu ako se otopi pa ponovno zamrzne, jer tada njegova otopljena tekstura ima idealne uslove za njeno razmnožavanje.
Pazite šta jedete
Listerija je vrlo otporna na štetne uticaje kao što su smrzavanje, isušivanje i toplota... Ova bolest (listerioza) najčešće se povezuje s konzumacijom zaraženog svežeg ili nedovoljno pasterizovanog mleka i sira (naročito onog mekog), sladoleda, sirovog povrća, kobasica, svežeg ili nedovoljno termički obrađenog mesa (naročito piletine) i sveže i dimljene ribe. Naročito se apeluje na ljude da budu oprezni kada kod kuće prave domaći sladoled koji sadrži sveža jaja, da ne bi dobili salmonelu.
(Espreso/Stil)