recept
ARAPSKI KOH KAKAV SRBI TAMANE KADA ODU NA MORE: Umesto mleka preliva se OVIM i zbog toga je JOŠ SLAĐI
Kada želite da se zasladite napravite arapski koh
Basbousa je tradicionalan kolač koji nam dolazi sa Bliskog istoka. Pravi se od griza i kokosa, a preliva slatkim sirupom koja je poznata i kao agda. Ovaj kolač dosta podseća na naš koh, ali umesto mleka preliva se šećernim sirupom koji ga čini slađim i ukusnijim.
Sastojci su jeftini kao i za naš koh, pa je topla preporuka da ga probate.
Sastojci:
1/2 šolje šećera
1 jaje
1/2 šolje ulja
1/2 šolje jogurta
1/2 šolje iseckanog kokosa
1/2 kašičice praška za pecivo
1 šolja griza
Za sirup:
1 šolja vode
2 šolje šećera
1 kašičica limunovog soka + rendana kora
Priprema:
Umutite jaja sa šećerom, pa dodajte ulje, jogurt, prašak za pecivo i griz. Sve dobro sjedinite mikserom, pa dodajte i kokos i lagano promešajte. Nauljite tepsiju i sipajte smesu unutra. Pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko pola sata.
Ostavite da se ohladi, pa isecite kocke. U šerpi istopite šećer i vodu, pa dodajte rendanu koru 1/2 limuna i sok od limuna. Kad krene da ključa sklonite sa šporeta i prelijte ohlađeni kolač. Ostavite da upije.
(Espreso/Stvar ukusa)