Ilustracija, Foto: Printscreen/youtube/Bokinakuhinja

OBRATITE PAŽNJU

OVAJ KOLAČ JE NAJBOLJI SVIH VREMENA U JUGOSLAVIJI: Cela država je MIRISALA NA NJEGA, 80-ih je bio na VRHUNCU

Iskusne domaćice su ga već pravile, a isprobajte i Vi jer će vam se provereno dopasti

Objavljeno: 20.07.2023. 11:09h > 11:38h

Raskošne torte su uvek bile omiljene, pogotovo ako se prave od čokolade ili oraha, ali i oni najjednostavniji i najjeftiniji kolači mogu da im pariraju.

Naše bake su pravile žuti kolač sa višnjama ili lenju pitu čiji recepti su se prenosili s kolena na koleno, a kasnije je postao omiljen i ovaj neodoljivi i osvežavajući jugoslovenski kolač sa jabukama.

Sastojci:

Za koru: 4 jajeta,100 g šećera,200 g brašna,100 ml ulja,100 ml vode,1 kesica praška za pecivo.

Za fil:1 kg jabuka,80 g pudinga od vanile,100 g šećera.Za ukrašanjanje:500 ml slatke pavlake.

Priprema:

foto: Printscreen/Youtube/mica_mihailovic

Odvojte žumanca i belanca, pa belanca pomešajte sa šećerom i umutite u čvrst šne. U žumanca dodajte ulje, vodu i prosejano brašno sa praškom za pecivo. Dobro sjedinite, pa dodajte u belanca i lagano promešajte. Sipajte dobijenu smesu u tepsiju koju ste premazali puterom (ili nauljili) i posuli brašnom. Pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 20 minuta. U šerpu sipajte vodu (900 ml) i dodajte šećer, a kada proključa dodajte jabuke koje ste sitno iseckali. Ostatak vode (100 ml) pomešajte sa pudingom i dodajte u jabuke. Kada jabuke budu gotove vruć fil sipajte preko kore.

Ostavite da se ohladi na sobnoj temepraturi, a zatim stavite u frižider. Umutite slatku pavlaku i dekorišite kolač.

Prijatno!

Bonus video:

(Espreso)