zdrava i jaka
OVO POVRĆE SVAKA ŽENA MORA DA JEDE, A EVO I ZAŠTO: Ukupno 9 namirnica koje će vam promeniti ŽIVOT iz KORENA
Hranirte se ovako i bićete neprepoznatljive, pokažite im ko će da živi 100 godina i izgleda kao Monika Beluči
Koje povrće treba da jede žena da bi što duže očuvala mladost, lepotu kože, kose i noktiju, kao i da bi se osećala energično? Danas analiziramo ovo važno pitanje.
Povrće sadrži korisne vitamine, minerale, dijetalna vlakna, ali se neka od njih izdvajaju po izuzetnoj korisnosti.
1. Spanać
Spanać je odličan izvor kalcijuma, magnezijuma, folata, vitamina (K, A, C), gvožđa i antioksidanata. Vitamin K je neophodan za snagu kostiju, jer poboljšava apsorpciju kalcijuma. Magnezijum je pomoćnik u radu mišića i provodljivosti nervnih impulsa.
Važno: Ako uzimate lekove za razređivanje krvi (kao što je varfarin), budite oprezni kada povećavate unos tamnog lisnatog zelenila u svakodnevnoj ishrani.
2. Šargarepa
Zdrava je za ten, pogotovo kuvana i dinstana.
3. Kelj
Izvor vitamina grupe B, A, kalijuma, kalcijuma, bakra. Istraživanja pokazuju da kelj može biti koristan za ljude sa visokim nivoom LDL. Kod ljudi koji su pili 150 ml soka od kelja svaki dan tokom 12 nedelja, nivo „lošeg” holesterola je smanjen za 10%, ali je nivo „dobrog” porastao za 27%. Mere predostrožnosti su iste kao i za spanać.
4. Brokoli
Brokoli je bogat vitaminima K i C, manganom i folnom kiselinom.
5. Beli luk
Zbog sadržaja jedinjenja kao što su alicin i dialiltrisulfid, pomaže u smanjenju nivoa šećera u krvi, triglicerida i poboljšava osetljivost ćelija na insulin.
6. Zeleni grašak
Iako se smatra skrobnim povrćem i ne treba ga konzumirati u velikim količinama, dovoljno je hranljiv i predstavlja izvor vlakana (9 g po porciji), proteina, vitamina (A, C, K, grupa B). Grašak i druge mahunarke sadrže vlakna koja podržavaju količinu i kvalitet korisnih bakterija u crevima, obezbeđujući redovno pražnjenje creva i zdravo varenje. Pored toga, sadrži saponine koji štite od oksidativnog stresa.
7. Fermentisano povrće
Probiotici proizvedeni tokom fermentacije mogu uspostaviti ravnotežu prijateljskih bakterija u crevima i smanjiti probleme sa varenjem. Osim toga, fermentisana hrana je bogata vitaminom C, gvožđem i cinkom, za koje je dokazano da jačaju imuni sistem.
8. Karfiol
Bogat jedinjenjima indol-3-karbinola i sulforafana.
9. Morske alge
Alge su izvor joda koji podržava funkciju štitne žlezde. Pored toga, zelene vrste sadrže hlorofil, koji ima antiinflamatorna svojstva. Smeđe alge bogate su snažnim antioksidansom fukoksantinom, koji je 13,5 puta veći od antioksidativne moći vitamina E.
NEPROCENJIVI SAVETI GASTROENTEROLOGA: LETO, ISHRANA:
(Espreso/ Ženski magazin)