ukusno a ne goji
ZDRAV HLEB OD KOG STOMAK NE RASTE: Idealan za letnje dane, a SASTOJCI su i više nego JEDNOSTAVNI (RECEPT)
Postoji nekoliko varijacija recepata koji će vam sigurno pomoći da u vašu svakodnevnu ishranu unesete malo raznovrsnosti
„Švedski hleb“ se originalno pravi bez pšenice i prilagođen je veganima, a vi možete da mu date dodatan šmek i probate da u osnovno testo umesite i semenke bogate hranljivim materijama kao što su suncokret, bundeva, susam i lan dok upijate sve vlaknaste i hranljive prednosti ovsa, ražanog brašna i ovsenih mekinja.
Ovi hrskavi hlepčići su bez orašastih plodova i dolaze sa kratkom i čistom listom sastojaka.
Dakle, pripremite se jer "Švedski hleb" bi mogao postati glavna stvar u vašem domu, a mi smo pripremili nekoliko varijacija recepata koji će vam sigurno pomoći da u vašu svakodnevnu ishranu unesete malo raznovrsnosti ovom zdravom namirnicom.
Sastojci:
- 250 ml mlake vode
- 1 kašičica soli
- 1 kesica (10 g) suvog kvasca
- 2 kašike semenki kumina
- 120 ml mlaćenice (buttermilk) ili kefira
- 250 g ražanog brašna
- 225 g integralnog speltinog brašna
- 40 do 50 g semenki lana
- 1 kašičica krupne morske soli
Priprema:
- Ako nemate mlaćenicu, a niste kupili kefir, možete sami napraviti ovaj sastojak. Odmerite 120 ml mleka i dodajte 1 kašiku limunovog soka. Promešajte i ostavite da odstoji 15 do 20 minuta da se blago zgusne.
- Odmerite mlaku vodu u posudu. U vodu dodajte kvasac i semenke kumina ako ih koristite, pa ostavite 10ak minuta da kvasac zapeni. Posebno, u drugoj posudi, izmešajte ražano i speltino brašno, pa deo brašna dodajte u vodu. Zatim dodajte i mlaćenicu ili kefir. Izmešajte, dodajte so, pa opet lepo sjedinite. Nastavite sa dodavanjem preostale količine brašna. Najpre mešajte varjačom, pa testo prebacite na lagano pobrašnjenu podlogu i nastavite sa mešenjem uz minimalno dodavanje brašna.
- Podelite testo na 12 loptica, svaku malo oblikujte, pa ih poređajte po pobrašnjenoj podlozi.
- Pokrijte krpom i ostavite 1 sat da testo nadođe.
- Uključite rernu na 200C. Pripremite 12 listova papira za pečenje (može i manje, pa da svaku pečenu ploču skidate sa papira i ponovo ga koristite). Komad papira za pečenje pobrašnite, stavite nadošlu lopticu testa, pa pažljivo razvijajte oklagijom.
- Dodajte ražano brašno po potrebi jer je testo prilično lepljivo. Kad lopticu malo rastanjite, pospite semenkama lana i krupnom morskom soli, pa nastavite rastanjivati. Važno je da dobijete što tanju površinu.
- Izbockajte razvijeno testo viljuškom, pa stavite u zagrejanu rernu da se peče 8 do 10 minuta.
- Povremeno proveravajte. Ako nije dovoljno pečeno, neće biti lepo hrskavo. Dok se jedna ploča peče, pripremajte sledeću, na novom listu papira.
- Pečene hrskave pločice ostavite da se prohlade, izlomite po želji i služite uz neki namaz ili salatu.
Ovaj recept možete da menjate dodajući hlebu i semenke od suncokreta, lana ili bundeve, važno je samo da osnova od ražanog brašna ostane ista, a takođe neki recepti savetuju umesto korišćenja kvasca dodavanje jednog praška za pecivo u smesu.
Obredni vlaški hleb POMANA i sve tajne vezane za taj običaj:
(Espreso/ Zadovoljna.rs)