recept
OVA TORTA JE STVARNO NEODOLJIV UKUS LETA: Osvežavajuća poslastica sa VANILOM i JAGODAMA
Vrlo jednostavno se pravi, a jako je izdašna i preukusna
Evo recepta za jednu osvežavajuću letnju tortu sa jagodama.
Sastojci Za koru:
3 jajeta
3 kašike šećera 2 kašike brašna 1 kašika kakaoa 100 ml mleka
Fil 1:
6 dl mleka 150 g šećera 2 kesice pudinga od vanile 200 g putera 100 g bele čokolade
Fil 2:
300 g jagoda 10 g želatina u prahu 100 g šećera
Dekoracija:
300 g šlaga
Priprema
Umutiti belanca sa šećerom. Zatim dodavati jedno po jedno žumance muteći mikserom. Na kraju, varjačom umešati brašno i kakao. Sipati u okrugli pleh i peći u zagrejanoj rerni na 200 stepeni 15 minuta. Pečenu koru preliti mlekom.
Sjediniti 500 ml mleka sa šećerom i staviti da proključa. Posebno umutiti ostatak mleka sa pudingom, pa sipati u ključalo mleko i kuvati dok se ne zgusne. Dodati belu čokoladu i mešati da se istopi. U ohlađen fil dodati puter i dobro sjediniti.
Izmiksati jagode, pa ih prokuvati sa šećerom. Želatin preliti sa 4 kašike hladne vode, kad nabubri dodati ga u fil i mešati dok se ne rastopi. Koru premazati filom 1, pa naneti drugi fil 2. Kada se ohladi i stegne, premazati umućenim šlagom. Po želji posuti rendanom čokoladom.
(Espreso/Trpeza)