Bela čorba, Foto: Printscreen/Youtube/ Bokina kuhinja

bela čorba

RECEPT ZA OVO JELO JE NAJTRAŽENIJI MEĐU SRPSKIM DOMAĆICAMA DANAS: Nije teško i veoma je ZDRAVO, a zasitiće vas

Jelo koje sve generacije vole

Objavljeno: 29.06.2023. 18:05h

Leti ljudi slabije jedu čorbe i supe, ali jedno je sigurno, recept za belu čorbu domaćice u srbiji najviše traže isključivo leti. Ovo jelo je lagano i može se jesti i kad se ohradi, pa je zato odlično za tople dane jer rashlađije, a lepo se najedete.

Evo recepta za najjednostavniju, a ukusnu belu čorbu.

foto: Printscreen/Youtube/ Sherpica Recipes

Sastojci

500 g pilećeg belog mesa

2 šargarepe

1/2 korena peršuna

1/3 korena pasternaka

100 g celera

3 srednja krompira

1 list lovora

2 kašičice soli

1 kašičica mlevenog bibera

2 kašičice suvog biljnog začina

2 kom žumanaca

1,5-2 dl kisele pavlake

po želji limuna

foto: Printscreen/Youtube/ Sherpica Recipes

Priprema

Pileće belo meso proprati pod mlazom hladne vode, staviti u lonac sa oko 1,5 l hladne vode, poklopiti i staviti da se kuva.

Kada meso provri, dodati očišćeno povrće i posoliti. Dodati i suvi biljni začin, bibera i list lovora.

Kada meso počne da se odvaja od kosti, isključiti plotnu i procediti tečnost.

Meso i povrće ostaviti da se malo prohladi. Meso odvojiti od kosti i sitno sa iseckati, kao i šargarepu, krompir i celer. Ostatak povrća odstraniti.

Proceđenu tečnost vratiti u lonac i dodati iseckano meso i povrće. Proveriti ukus i po potrebi dodati nedostajući začin i staviti da samo malo proključa.

foto: Printscreen/Youtube/ Bokina kuhinja

U posebnoj činiji viljuškom umutiti samo žumanca i kiselu pavlaku. Belanca ostaviti za neku poslasticu.

Skinuti lonac sa plotne i u vrelu tečnost sipati tanak mlaz razređene mase od žumanaca i pavlake, uz istovremeno i neprestano mućenje čorbe viljuškom, ali samo po površini čorbe, nikako u dubinu, da se ne naprave grudvice. Tek kada se ulije sva masa, promešati celu količinu čorbe.

Pri serviranju, može se dodati sitno seckani peršunov list, a po po želji i dodatno zakiseliti limunom ili sirćetom.

SAVET

Klasika, bez koje nema svečanog ručka…

(Espreso/Recepti.com)