bela čorba
RECEPT ZA OVO JELO JE NAJTRAŽENIJI MEĐU SRPSKIM DOMAĆICAMA DANAS: Nije teško i veoma je ZDRAVO, a zasitiće vas
Jelo koje sve generacije vole
Leti ljudi slabije jedu čorbe i supe, ali jedno je sigurno, recept za belu čorbu domaćice u srbiji najviše traže isključivo leti. Ovo jelo je lagano i može se jesti i kad se ohradi, pa je zato odlično za tople dane jer rashlađije, a lepo se najedete.
Evo recepta za najjednostavniju, a ukusnu belu čorbu.
Sastojci
500 g pilećeg belog mesa
1/2 korena peršuna
1/3 korena pasternaka
100 g celera
3 srednja krompira
1 list lovora
2 kašičice soli
1 kašičica mlevenog bibera
2 kašičice suvog biljnog začina
2 kom žumanaca
1,5-2 dl kisele pavlake
po želji limuna
Priprema
Pileće belo meso proprati pod mlazom hladne vode, staviti u lonac sa oko 1,5 l hladne vode, poklopiti i staviti da se kuva.
Kada meso provri, dodati očišćeno povrće i posoliti. Dodati i suvi biljni začin, bibera i list lovora.
Kada meso počne da se odvaja od kosti, isključiti plotnu i procediti tečnost.
Meso i povrće ostaviti da se malo prohladi. Meso odvojiti od kosti i sitno sa iseckati, kao i šargarepu, krompir i celer. Ostatak povrća odstraniti.
Proceđenu tečnost vratiti u lonac i dodati iseckano meso i povrće. Proveriti ukus i po potrebi dodati nedostajući začin i staviti da samo malo proključa.
U posebnoj činiji viljuškom umutiti samo žumanca i kiselu pavlaku. Belanca ostaviti za neku poslasticu.
Skinuti lonac sa plotne i u vrelu tečnost sipati tanak mlaz razređene mase od žumanaca i pavlake, uz istovremeno i neprestano mućenje čorbe viljuškom, ali samo po površini čorbe, nikako u dubinu, da se ne naprave grudvice. Tek kada se ulije sva masa, promešati celu količinu čorbe.
Pri serviranju, može se dodati sitno seckani peršunov list, a po po želji i dodatno zakiseliti limunom ili sirćetom.
SAVET
Klasika, bez koje nema svečanog ručka…
(Espreso/Recepti.com)