Ratatuj, Foto: Printscreen/Youtube/TWOSPOONS

prijatno!

OVO SELJAČKO FRANCUSKO JELO SLUŽI SE U BOGATIM RESTORANIMA: Srbi se ODUŠEVE kada probaju, za taj RECEPT se OTIMAJU

Ovo francusko jelo služi se u najskupljim svetskim restoranima

Objavljeno: 28.06.2023. 20:55h

Ovo francusko jelo nastalo je oko 1877. u Provansi. To je letnji paprikaš koji je prvenstveno bio seljačka hrana, ali je ubrzo postao popularan.

Ratatuj je postao simbol juga Francuske, a pravi se tako što se u aromatični sos od paradajza dodaje povrće, kao što su tikvice, paradajz i patlidžan. Ovo čuveno jelo možete da jedete samo, pogotovo leti, kada želite nešto lagano. A ako vam je potrebno još nešto, najbolje je da poslužite palentu i preko da pospete rendani sir. Uživajte!

Sastojci:

  • 2 patlidžana
  • 6 paradajza
  • 2 žute tikvice
  • 2 zelene tikvice

Za preliv:

  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 1 crni luk
  • 4 čena belog luka
  • 1 crvena paprika
  • 1 žuta paprika
  • 700 ml paradajz sosa
  • malo svežeg bosiljka
foto: Printscreen/Youtube/TWOSPOONS

Još:

  • 2 kašike tanko isečenog svežeg bosiljka
  • 1 kašičica mlevenog belog luka
  • 2 kašike sitno seckanog svežeg peršuna
  • 2 kašičice svežih listova timijana
  • 4 kašike maslinovog ulja

Priprema: Isecite povrće (tikvice, patlidžan i paradajz) na baš tanke kolutove. U tiganju zagrejte malo maslinovog ulja, pa propržite sitno secakn crni luk, a kada on omekša dodajte i mleveni beli, a onda i sitno seckane paprike. Kada povrće omekša, posolite i pobiberite, pa dodajte paradajz sos (može i seckani pelat). Promešajte, pa sklonite sa šporeta i dodajte seckani bosiljak. U tiganju gde je sos ređajte u krug naizmenično kolutove povrća dok ne popunite sve. Ponovo posolite i pobiberite. U posudi pomešajte seckani bosiljak, mleveni beli luk, seckani peršun, timijan, maslinovo ulje, so i biber. Prelijte preko povrća, pa pokrijte aluminijumskom folijom i pecite u zagrejanoj rerni na 190°C oko 40 minuta, a zatim skinite foliju i pecite još 20 minuta.

Bonus video: Paradajz čorba

(Espreso/Stvar ukusa)