Kolač od kajsija, Foto: Printscreen/Youtube/SuncaneStaze

prijatno!

OSVEŽAVAJUĆI KOLAČ OD KAJSIJA KOJI VRAĆA U DETINJSTVO: Caka je u 1 VRSTI BRAŠNA koja daje samo takav ŠMEK (RECEPT)

Kolač od kajsija sve vraća u detinjstvo već na prvi zalogaj

Objavljeno: 28.06.2023. 17:31h

Recept za ovaj kolač oboriće sve sa nogu! Sočno i kremasto, ukus neodoljiv!

Sastojci

  • 4 jaja
  • 150 g + 100 g šećera
  • 250 ml ulja
  • 375 ml mleka
  • 250 g pšeničnog griza
  • 225 g brašna
  • 4-5 kašika džema od kajsija
  • korica od limuna ili prirodno ulje od limuna
  • 9 kajsija
  • sok od pola limuna
  • 2 kesice vanilinog šećera ili 1 kašika vanilinog ekstrata ili 1 kašika vanilla paste
  • 10 g praška za pecivo
foto: Printscreen/Youtube/SuncaneStaze

Priprema

  1. Odvojiti žumanca od belanca i belanca ostaviti sa strane ( trebaće vam kasnije). Žumanca umutiti sa 150 g šećera dodati ulje i mleko, limunovu koricu vanilin šećer ( ja koristim vanilla paste ) i na kraju umešati brašno koje ste izmešali sa praškom za pecivo i pšeničnim grizom i sve umutiti da se sjedini. Vatrostalnu posudu veličine 20cm X 30cm ili sličnih veličina,podmazati i sipati pola smese i peći na 175-180*C oko 10 do 12 minuta.
  2. Izvaditi iz rerne i premazati sa džemom od kajsija
  3. Kajsije ili voće po vašem ukusu, u originalnom receptu nije navedeno koje voće da se upotrebi,oprati i osušiti i razdvojiti ih na polovine i naređati preko džema od kajsija.
  4. Preko voća sipati drugu polovinu smese i vratiti u rernu i peći još pola sata ili dok vam blago ne porumeni odozgore.
  5. Umutiti belanca sa 100 g šećera i sokom od pola limuna u šne, premazati preko kolača i vratiti u rernu, smanjiti temperaturu na 150*C i sušiti još desetak minuta ili dok vam šne blago ne porumeni. Ohladiti i iseći na šnite i poslužiti.

Prijatno!

Bonus video: U emisiji "Majke i snajke" naći ćete recept za punjene paprike

(Espreso/Coolinarika)