Kolač od kajsija, Foto: Printscreen/Youtube/SuncaneStaze
prijatno!
OSVEŽAVAJUĆI KOLAČ OD KAJSIJA KOJI VRAĆA U DETINJSTVO: Caka je u 1 VRSTI BRAŠNA koja daje samo takav ŠMEK (RECEPT)
Kolač od kajsija sve vraća u detinjstvo već na prvi zalogaj
Objavljeno: 28.06.2023. 17:31h
Marija Marković
Recept za ovaj kolač oboriće sve sa nogu! Sočno i kremasto, ukus neodoljiv!
Sastojci
- 4 jaja
- 150 g + 100 g šećera
- 250 ml ulja
- 375 ml mleka
- 250 g pšeničnog griza
- 225 g brašna
- 4-5 kašika džema od kajsija
- korica od limuna ili prirodno ulje od limuna
- 9 kajsija
- sok od pola limuna
- 2 kesice vanilinog šećera ili 1 kašika vanilinog ekstrata ili 1 kašika vanilla paste
- 10 g praška za pecivo
Priprema
- Odvojiti žumanca od belanca i belanca ostaviti sa strane ( trebaće vam kasnije). Žumanca umutiti sa 150 g šećera dodati ulje i mleko, limunovu koricu vanilin šećer ( ja koristim vanilla paste ) i na kraju umešati brašno koje ste izmešali sa praškom za pecivo i pšeničnim grizom i sve umutiti da se sjedini. Vatrostalnu posudu veličine 20cm X 30cm ili sličnih veličina,podmazati i sipati pola smese i peći na 175-180*C oko 10 do 12 minuta.
- Izvaditi iz rerne i premazati sa džemom od kajsija
- Kajsije ili voće po vašem ukusu, u originalnom receptu nije navedeno koje voće da se upotrebi,oprati i osušiti i razdvojiti ih na polovine i naređati preko džema od kajsija.
- Preko voća sipati drugu polovinu smese i vratiti u rernu i peći još pola sata ili dok vam blago ne porumeni odozgore.
- Umutiti belanca sa 100 g šećera i sokom od pola limuna u šne, premazati preko kolača i vratiti u rernu, smanjiti temperaturu na 150*C i sušiti još desetak minuta ili dok vam šne blago ne porumeni. Ohladiti i iseći na šnite i poslužiti.
Prijatno!
Bonus video: U emisiji "Majke i snajke" naći ćete recept za punjene paprike
(Espreso/Coolinarika)