Foto: Printscreen/ Youtube/ Cookrate - Cakes

kremasta i ukusna

OVA TORTA SE NE PEČE I OSVEŽAVA BOLJE NEGO ORIGINAL: Svi smo je jeli sa ČOKOLADNIM filom, a sad u nju ide OVO voće

Kreativni ljudi uvek osmisle drugačije rešenje za naše omiljene recepte, pogotovo kada je leto i treba nam osveženje

Objavljeno: 23.06.2023. 15:33h

Markiza je torta sa piškotama i čokoladnim filom, može da izgleda vrlo glamurozno. međutim čokoladne torte i filove ostavićemo za zimu, sada nam treba nešto osvežavajuće kada nam se jede slatko.

Zbog toga vam donosimo recept za lažnu markizu, zapravo je samo u pitanju torta koja se sprema na sličan način, ali sa filom od vanile i neizostavnih višanja.

Isprobajte sjajan recept za ovu tortu, nadamo se da će vam se dopasti:

foto: Printscreen/ Youtube/ Cookrate - Cakes

Sastojci:

  • 350 g piškota
  • 250 ml mleka

Za fil:

  • 4 jajeta
  • 1 l mleka
  • 100 g šećera
  • 1 kašika ekstakta vanile
  • 45 g brašna
  • 190 g višanja
  • 170 ml slatke pavlake
  • 50 g nutele
foto: Printscreen/ Youtube/ Cookrate - Cakes

Priprema:

  1. Raširite providnu foliju po radnom elementu, pa ređajte piškote umočene u mleko (jednu ispod druge).
  2. Penasto umutite jaja sa šećerom, pa dodajte vanilu, skrob i brašno. Lepo sjedinite žicom.
  3. Sipajte 200 ml mleka i promešajte tako da nema grudvica. Preostalo mleko (800 ml) sipajte u šerpu i kada se ugreje dodajte fil sa jajima.
  4. Kuvajte dok se ne zgusne, uz neprestano mešanje. Sipajte u neku posudu i pokrijte providnom folijom, pa ostavite da se ohladi nekih sat vremena. Kratko umutite fil, pa premažite preko piškota.
  5. Poređajte višnje (150 g) koje ste odmrzli i ocedili, pa urolajte. Ispod stavite još jednu foliju i poređajte još jedan red piškota umočenih u mleko i premažite filom. Poređajte višnje. Opet urolajte (tako da dobijete oblik markize kada uspravite).
  6. Stavite u frižider sat i po vremena. Ukrasite umućenom slatkom pavlakom, nutelom i višnjama.

Ukoliko vam je lakše, stavite piškote uspravno u kalup, a onda sipajte fil, pa višnje, ponovo fil, i naravno na kraju višnje, to će olakšati i ubrzati proces.

Originalan recept za Markizu je malo drugačiji, ako vam se jede ova tradicionalna torta, imamo recept i za nju.

(Espreso/ Stvar ukusa)