Paradajz čorba, Foto: Printscreen/Youtube/ Zasladi Posoli

preukusno

LAGANO JELO IDEALNO ZA LETNJE DANE: U njega ide SASTOJAK koji ljudi često koriste da se RASHLADE! Savršeno je

Ova čorba je lagana i diže iz mrtvih bolje nego kafa, sa belim lukom i celerom biće pun pogodak

Objavljeno: 22.06.2023. 15:23h > 15:43h

Paradajz čorbu je veoma lako napraviti, a svojim osvežavajućim ukusom "podići" će vas bolje nego bilo koja kafa. Postoje i mnogo jednostavniji recepti koji ne uključuju šargarepu i celer. Ali kada je pravite neka bude kako treba.

Možete napraviti posnu varijantu ako umesto testenine dodate kuvani pirinač, ili pak testeninu bez jaja.

Da, još jedna stvar. Testenina koju ovde koristim u vojvodini zovu tarana i nema dodirnih tačaka sa taranom koja se pravi i koristi na jugu Srbije. I ovu taranu možete napraviti u većoj količini, osušiti je i koristiti po potrebi.

Inače, uz veću količinu belog luka će vas stvarno podići po ovim vrelim danima, jer je on poznat u afričkoj i maloazijskoj kulturi po velikim vrućinama, a topla jela im nisu strana.

foto: Printscreen/Youtube/ Zasladi Posoli

Sastojci:

  • 1l paradajz soka
  • 100g celera seckanog na kockice
  • 100g šargarepe seckane na kockice
  • 1 manja glavica crnog luka seckanog na kockice
  • 2 čena belog luka seckanog sitno
  • 1 lovorov list
  • 3-4 kašike ulja
  • So, biber
  • Šećer po potrebi
  • Za taranu:
  • 100 g brašna
  • 1 jaje
  • Prstohvat soli
  • 1-2 kašike vode po potrebi
foto: Printscreen/Youtube/ Zasladi Posoli

Način pripreme:

  1. Brašno, jaje i so umesiti u čvrsto testo ako je testo previše suvo dodati malo vode, upakovati u najlon kesu i ostaviti u frižideru da se stegne.
  2. U šerpu odgovarajuće veličine sipati ulje i propržiti povrće koje ste usitnili
  3. Dodati paradajz sok, beli luk, lovorov list i začiniti.
  4. Ostaviti da prokuva i ostaviti da povrće omekša. Ukloniti lovorov list i ispasirati štapnim blenderom. Ako je čorba previše gusta dodati malo tople vode. Proveriti ukus i po potrebi dodati malo šećera.
  5. Ohladjenu taranu izrendati na krupnije u čorbu. Kuvati jos 3-4 minuta na tihoj vatri. Nemojte svu dobijenu taranu iskoristiti za jednu čorbu. Ostatak ostavite da se osuši i koristite drugom prilikom. Suva tarana se kuva duže od sveže.
  6. Servirati toplo.

(Espreso/ Lepi brka)