Urmašice, Foto: Printscreen/Youtube/DomaciKuharYT

recept

SOČNIJE URMAŠICE NISTE PROBALI: Grisina ih SEČE, a UKUS vas teleportuje u DETINJSTVO (RECEPT)

Urmašice su slatkiš koji ne odbija ni jedan Srbin

Objavljeno: 16.06.2023. 17:54h

Uz ovaj recept ćete dobiti najmekše i najsočnije urmašice!

Za testo:

  • 2 jajeta
  • 2 šoljice šećera
  • 2 šoljice ulja
  • 1 kesica praška za pecivo
  • po potrebi brašna

Za preliv:

  • 7 šoljica šećera
  • 7 šoljica vode
  • 1 kesica vanil šećera
  • 1 limun
foto: Printscreen/Youtube/DomaciKuharYT

Priprema

  • U činiji umutiti varjačom ili žicom jaja sa šećerom. Kad se sjedine dodati ulje pa mutiti i dalje dok masa ne postane izjednacena i glatka. Zatim polako dodavati brašno sa praškom za pecivo, a onda ga i rukom mesiti dok se ne dobije glatko testo ni tvrdo ni meko. Količina brašna zavisi od veličine jaja, ali otprilike je to oko 400-450 g.
  • Od testa uzimati malo mase pa dlanovima oblikovati kuglice pa od njih duguljaste forme - valjke koje pritisnete na rende da urmašice dobiju karakterističnu šaru. Testo se pritiska na izbočenu stranu rendeta koja služi da se renda ren. Urmašice ređati u tanko podmazanu tepsiju ili pleh.
  • Urmašice peći 20 minuta na 180-200'C dok ne porumene.
  • Dok se peku urmasice kuvati preliv od vode i oba šećera uz limun isečen na kolutove. Preliv ne treba da bude suvise gust. Kad se izvade urmašice preliti ih prelivom. Okrenuti ih posle par minuta i na drugu stranu da lepo upiju tečnost.
  • Poželjno je da se dobro ohlade i upiju preliv kako bi bile mekane i sočne. Naravno što duže stoje lepše su.
  • Idealno je napraviti ih uveče pa kad prenoće služiti ih. Leti ih kad se ohlade na sobnoj temperaturi staviti ih u frižider.

(Espreso/Trpeza.alo)