Urmašice, Foto: Printscreen/Youtube/DomaciKuharYT
recept
SOČNIJE URMAŠICE NISTE PROBALI: Grisina ih SEČE, a UKUS vas teleportuje u DETINJSTVO (RECEPT)
Urmašice su slatkiš koji ne odbija ni jedan Srbin
Objavljeno: 16.06.2023. 17:54h
Marija Marković
Uz ovaj recept ćete dobiti najmekše i najsočnije urmašice!
Za testo:
- 2 jajeta
- 2 šoljice šećera
- 2 šoljice ulja
- 1 kesica praška za pecivo
- po potrebi brašna
Za preliv:
- 7 šoljica šećera
- 7 šoljica vode
- 1 kesica vanil šećera
- 1 limun
Priprema
- U činiji umutiti varjačom ili žicom jaja sa šećerom. Kad se sjedine dodati ulje pa mutiti i dalje dok masa ne postane izjednacena i glatka. Zatim polako dodavati brašno sa praškom za pecivo, a onda ga i rukom mesiti dok se ne dobije glatko testo ni tvrdo ni meko. Količina brašna zavisi od veličine jaja, ali otprilike je to oko 400-450 g.
- Od testa uzimati malo mase pa dlanovima oblikovati kuglice pa od njih duguljaste forme - valjke koje pritisnete na rende da urmašice dobiju karakterističnu šaru. Testo se pritiska na izbočenu stranu rendeta koja služi da se renda ren. Urmašice ređati u tanko podmazanu tepsiju ili pleh.
- Urmašice peći 20 minuta na 180-200'C dok ne porumene.
- Dok se peku urmasice kuvati preliv od vode i oba šećera uz limun isečen na kolutove. Preliv ne treba da bude suvise gust. Kad se izvade urmašice preliti ih prelivom. Okrenuti ih posle par minuta i na drugu stranu da lepo upiju tečnost.
- Poželjno je da se dobro ohlade i upiju preliv kako bi bile mekane i sočne. Naravno što duže stoje lepše su.
- Idealno je napraviti ih uveče pa kad prenoće služiti ih. Leti ih kad se ohlade na sobnoj temperaturi staviti ih u frižider.
(Espreso/Trpeza.alo)