Baron torta, Foto: Printscreen/ Youtube/Recepti Brigita Husic

preukusno

DOMAĆICE SE UTRKUJU ZA RECEPT OVE TORTE: Sočna je i NE PEČE SE, savršeno osvežava

Najukusnija torta sa savršenim spojem malina i čokolade

Objavljeno: 15.06.2023. 18:23h

Baron torta je jedna od najukusnijih torti i uvukla se u našu tradiciju sa lakoćom zbog predivnog ukusa čokolade i osvežavajućeg ukusa maline.

Recept za Baron tortu pročitajte ispod:

foto: Printscreen/ Youtube/Recepti Brigita Husic

Sastojci:

Za kore:

  • 5 belanaca
  • 10 kašika šećera
  • 2 kašike prezli
  • 2 kašike kakaoa
  • 1 kašika čokolade u prahu

Za čokoladni fil:

  • 20 žumanaca
  • 17 kašika šećera
  • 70 g kakaoa
  • 2 kašike kukuruznog skroba
  • 80 g pudinga od čokolade
  • 1 l mleka
  • 300 g čokolade
  • 250 g putera

Za voćni fil:

  • 600 g malina
  • 12 kašika šećera
  • 450 ml vode
  • 2 kesice želatina
  • 80 g pudinga od vanile (može i maline)

Za glazuru:

  • 200 g mlečne čokolade
  • 100 ml slatke pavlake

Priprema:

Kako se prave kore?

Kratko mutite belanca, pa dodajte šećer i umutite u čvrst šne. Zatim dodajte prezle, kakao i čokoladu u prahu, pa lagano umešajte. Sipajte u okrugli kalup obložen pek papirom i pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 15-20 minuta. Izvadite koru da se ohladi. Od iste količine sastojaka i na isti način napravite još 2 kore.

foto: Printscreen/ Youtube/Recepti Brigita Husic

Najlepši čokoladni fil

Penasto umutite žumanca sa šećerom, a onda dodajte skrob, kakao, puding i 200 ml mleka. Umutite tako da ne ostanu grudvice. Preostalo mleko (800 ml) sipajte u šerpu i kada se zagreje dodajte smesu sa žumancima. Kuvajte dok se ne zgusne, uz neprestano mešanje. Zatim dodajte čokoladu i mešajte dok se ne otopi. Sklonite sa šporeta, pa sipajte u neku posudu i pokrijte providnom folijom. Ostavite da se skroz ohladi, pa u nju dodajte puter sobne temperature koji ste prethodno umutili. Dobro umutite dobijeni fil.

Osvežavajući voćni fil:

U šerpu stavite maline, pa dodajte šećer i vodu (150 ml). Kuvajte uz mešanje, dok ne krene da ključa. Puding pomešajte sa vodom (150 ml) tako da ne ostanu grudvice. Dodajte u voćni fil i kuvajte dok se ne zgusne, uz neprestano mešanje. Želatin pomešajte sa preostalih 150 ml vode i ostavite da nabubri. Otopite ga na pari, pa dodajte u prohlađeni voćni fil. Lepo promešajte i ostavite da se još malo ohladi. Voćni fil treba da je mlak, al ne sme sasvim da se ohladi i stegne.

Za glazuru:

Topite čokoladu sa slatkom pavlakom sve dok ne dobijete glatku smesu.

Kako se ređa torta?

Prvu koru premažite čokoladnim filom, a onda i voćnim filom. Stavite drugu koru koju ćete opet premazati prvo čokoladnim, a onda i voćnim filom. Stavite treću koru, pa prelijte glazurom i stavite da se ohladi.

Ukoliko biste nešto lakše, ova torta sa jagodama će biti pun pogodak.

SNAJKE DOŠAPTAVALE KULINARSKE TAJNE MARIJI! Trka sa vremenom, SAVRŠEN RECEPT ZA PILETINU! Obrt usledio kada je SIN izašao na scenu:

(Espreso/ Stvar ukusa)