Torta, Foto: PRINTSCREEN/YT/ YOUR FOOD LAB

recept

TORTA KOJOJ NIKO NE MOŽE DA ODOLI, ODLIČNA ZA TOPLE DANE: Iskoristite sveže JAGODE kojima je počela SEZONA

Napravite raskošnu čokoladnu tortu sa jagodama koja se jede u slast

Objavljeno: 25.05.2023. 13:39h

Nekada su torte mogle da prave samo vešte domaćice, jer je priprema bila komplikovanija. Ali danas postoji toliko jednostavnih recepata koji pomažu da se u kuhinji opuste i oni koji nisu toliko vrsni poslastičari.

Sve popularnije postaju torte koje se ne peku, ali one još uvek ne mogu da se mere sa ukusnim poslasticama koje se prave od kora i filova. Predlažemo vam da napravite preukusnu čokoladnu tortu sa jagodama koja će vas oduševiti već na prvi zalogaj.

foto: Printscreen/Youtube/Useful and quick

Sastojci:

Za biskvit:

100 g putera

1 kašika šećera

200 g kondnezovanog mleka

1 kašičica ekstrakta vanile

100 ml mleka

50 g svežeg sira

1/2 kašike sirćeta

100 g brašna

30 g kakaoa

1 kašičica sode bikarbone

foto: Printscreen/Youtube/Useful and quick

Za ganaš:

200 g mlečne čokolade

100 ml slatke pavlake

Još:

300 g jagoda

2 kašike šećera u prahu

1/4 šolje šećera

1/2 šolje vode

Za dekoraciju:

100-150 g nutele

jagode

foto: Printscreen/Youtube/Hearty food

Priprema:

Penasto umutite puter sa šećerom, pa dodajte kondenzovano mleko i vanilu i sjedinite mikserom. U drugoj posudi pomešajte sir i sirće, pa dodajte u smesu sa puterom i dobro sjedinite. Dodajte prosejano brašno, kakao i sodu bikarbonu i dobro sjedinite sastojke. Sipajte ga u kalup obložen pek papirom i poravnajte.

Pecite u zagrejanoj rerni na 170°C oko pola sata. Dok se kora peče otopite čokoladu sa slatkom pavlakom, pa sipajte u posudu i pokrijte providnom folijom. Probušite rupe i ostavite da se stegne u frižideru pola sata. U jednoj posudi pomešajte seckane jagode sa šećerom u prahu i ostavite da odstoje, a u šerpi pomešajte vodu i šećer, pa kuvajte dok ne proključa. Kada se kora ohladi presecite je tako da dobijete 3 jednaka kruga.

Stavite jednu koru na tacnu, pa premažite šećernom vodimo, premažite ganašem, pa stavite jagode. Preko ide druga kora, premažite šećernom vodimo, premažite ganaš i onda stavite jagode. Preko ide treća kora, a onda premažite nutelom koju ste malo istopili i ukrasite jagodama.

Majke i snajke:

(Espreso/Stvar ukusa)