Džejmi Oliver, Foto: Printscreen/Youtube/Jamie Oliver

zagarantovana ušteda

PET SAVETA DŽEJMIJA OLIVERA ZA DEBLJI NOVČANIK: Uradite OVO i NOVAC VAM JE ZAGARANTOVAN

Predstavljamo vam preporuke poznatog kuvara Džejmija Olivera za uštedu novca

Objavljeno: 23.05.2023. 13:08h

Ukusna jela ne moraju mnogo da pritisnu vaš kućni budžet, a sve što je potrebno da vam ishrana bude bogata i raznovrsna, a novčanik "neoštećen" jeste malo pažljivog planiranja.

Kako tata petoro dece i čovek koji život provodi u kuhinji, čuveni britanski kuvar Džejmi Oliver došao je mnogo načina da se kuvanju pristupi ekonomično.

foto: Profimedia

Kako on objašnjava, čak i male promene u vašoj rutini mogu da naprave veliku razliku.

Kada su, na početka rata u Ukrajini, cene životnih namirnica počele da rastu, Džejmi Oliver sastavio je spisak svojih proverenih trikova za uštedu.

1. Planirajte celu nedelju

Ako kupujete naveliko umesto da idete u prodavnicu za svaku sitnicu, opvo je dobar način da primenite prvo pravilo Džejmija Olivera. Od namirnica koje imate u kući za vikend osmislite jelovnik za jelu nedelju i eventualno dodajte još nekoliko potrepština.

Sve to zapišite i isplanirajte šta ćete spremati za svaki dan u nedelji.

foto: Profimedia

2. Kuvajte odjednom više

Ako možete, kuvajte odjednom više, umesto da svaki dan uključujete šporet, savetuje Džejmi Oliver, koji kaže da je ovo najjednostavniji i najefikasniji način uštede.

– Bilo da kuvate za jednu osobu ili za celu porodicu, priprema i zamravanje više obroka unapred će smanjiti bacanje hrane i uštedeti na duže staze – kaže on.

3. Budite energetski efikasni

Jedan od najkorisnijih uređaja u kuhinji je mikrotalasna pećnica, pa se ne plašite da je koristite kad god ste u prilici.

Iako je upotreba rerne nešto skuplja, ona vam nije neprijatelj, sam se postarajte da je iskoristite pametno i napunite što je više moguće kako ne biste pekli duže. Recimo, umesto da pečete dve kore za tortu odvojeno, pecite ih odjednom.

Takođe, Džejmi Oliver savetuje da na tiganje i šerpe stavite poklopac dok spremate hranu na ringli kako biste zadržali toplotu, kao i da povrće iseckate sitnije da bi se brže termički obradilo.

foto: Profimedia

4. Koristite ostatke

Umesto da bacite bajati hleb koji je počeo da se mrvi i kom se ctvrdnula kora, napravite kolač od starog hleba. Iskoristite svaki mogući način da ostaci hrane ne završe u kanti za smeće.

5. Pažljivo čitajte

Važno je da znate razliku između oznaka "Najbolje do" i "Rok trajanja" jer u prvom slučaju ne znači da hrana ne može da se jede posle naznačenog datuma, već samo možda neće biti iste svežine i kvaliteta kao ranije, ali je i dalje jestiva.

RECEPT DANA: Biftek Velington - kruna kulinarstva! Ako savladate pripremu ovog jela, smatrajte da ste uspeli:

(Espreso/ Glossy)