PREUKUSNO
MRSNI SLAVSKI KOLAČ KOJI SE TOPI U USTIMA: Priprema je nikad LAKŠA, gosti će odlepiti za njim (VIDEO)
Isprobajte ovaj recept za mrsni slavski kolač
Potrebno:
Za testo:
400 ml mleka
2 kesice Dr. Oetker Suvog pekarskog kvasca
2 kašičice šećera
3 jajeta
1 i po kašičica soli
80 ml ulja
950 g mekog brašna T 400
Za ukrase:
100 g mekog brašna T 400
15 g soli
20 g Dr. Oetker Gustina
70 ml hladne vode
Testo za ukrase napravite tako što sjedinite brašno, Dr.Oetker Gustin i so, a onda postepeno dodajte vodu i umesite testo. Ostavite 30 minuta da testo „odmori“ pre nego što krenete da pravite ukrase. Ukrase možete napraviti i nekoliko dana pre nego što napravite slavski kolač, a najvažniji su simbol krsta i slova ИС ХС НИ КА, koja znače Isus Hristos pobeđuje. Najbolje je da napravite ukras više, jer postoji mogućnost da vam neki pukne.
U toplo mleko stavite suvi kvasac i šećer. Promešajte i ostavite 5 minuta. Nakon toga dodajte ulje, 2 jajeta, jedno belance, so i brašnom zamesite testo. Pokrijte i ostavite 30-45 minuta.
Nadoslo testo podelite prvo na pola. Jednu polovinu ponovo podelite na pola. Jedan deo stavite na dno kalupa prečnika 22 cm a od drugog dela napravite loptu i stavite u sredinu.
Drugu polovinu testa podelite na 1/3 i 2/3. Veći deo podelite na četiri dela, napravite loptice i stavite unakrst oko srednjeg dela. Od manjeg dela takođe napravite četiri loptice i njima popunite preostala mesta, takođe unakrst.
Ukrase prvo stavite po bočnoj strani, pa ostavite 10-15 minuta da kolač malo naraste.
Sjedinite žumance, kašiku mleka i ulja pa premažite kolač. Ostavite 10 minuta pa ga ponovo premažite i nastavite sa slaganjeg ukrasa, prvo glavnih, a onda i sitnijih kojima popunjavate mesta za koja vi mislite da su odgovarajuća.
Pecite na 180 °C oko 50 minuta na donjoj rešetki, a onda izvadite kolač, skinite obruč i vratite u rernu da se peče još 20-30 minuta. U toku pečenja pokrijte gornji deo kolača alu folijom ili papirom za pečenje.
(Espreso)