recept
NAPRAVITE NAJMEKŠI SLAVSKI KOLAČ ZA SVETOG JOVANA BOGOSLOVA: Dodajte 1 SASTOJAK i testo će se TOPITI u ustima
Evo recepta za najmekši slavskii kolač
U nedelju, 21. maja praznujemo Svetog Jovana Bogoslova. Ni jedna slava ne može da se proslavi bez vina, žita i naravno slavskog kolača.
Evo recepta za najmekši slavskii kolač.
Sastojci:
Testo:
750 g brašna
1 kockica kvasca
350 ml mleka
190 ml vode
1 jaje
2 žumanceta
100 g restopljenog putera
2 kašičice šećera
1,5 kašičica soli
Testo za ukrase:
200 g brašna
100 g gustina
50 g soli
150 ml hladne vode
Za premazivanje pogače:
1 žumance
1 kašika mleka
Priprema:
Pomešati mleko, vodu i šećer, pa staviti da se tečnost ugreje. U toplu tečnost razmrviti kvasac i sačekati na kvasac uskisne. U vanglicu staviti brašno, dodati so, jaje, žumanca, rastopljeni puter, pripremljeni kvasac i zamesiti testo. Testo ostaviti da naraste, pa ga izručiti na pobrašnjenu radnu površinu i podeliti ga na tri veća i jedan manji deo.
Uzeti jedan veći deo i razviti koru, malo, veću od kalupa u kome će se testo peći (ja sam koristila kalup sa obručem, 26cm). Staviti kalup na razvijenu koru, pa testo oko kalupa iseći u obliku trouglova. Dobija se kora koja liči na zvezdu.
Na dno kalupa staviti pek papir a stranice dobro premazati puterom. Isečenu koru prebaciti u kalup, sa ivicama uz stranice kalupa.
Drugi, veći, deo razviti u obliku valjka, uvrteti testo i staviti u kalup, uz ivicu kalupa.
Trouglove, koji su bili uz ivicu kalupa, prebaciti preko valjka i vrhove saviti ispod testa.
Treći, veći, deo podeliti na pola. Od svake polovine napraviti valjak i uplesti pletenicu. Napravljenu pletenicu staviti pored drugog testa.
I, na kraju, četvrti deo podeljenog testa samo staviti u sredinu. Ostaviti testo da naraste.
Testo za ukrase: Od navedenih sastojaka zamesiti testo i praviti ukrase, po želji. Naraslo testo premazati mešavinom mleka i žumanceta, pa poređati napravljene ukrase (njih ne premazivati).
Staviti slavski kolač da se peče, u prethodno zagrejanoj rerni, na 180 stepeni. Pečeni kolač izvaditi (probati čačkalicom da li je testo pečeno) i ostaviti da se ohladi.
Ohlađeni slavski kolač prebaciti na tacnu za posluženje.
Savet:
Ovo je, zakasneli (zbog kvara kompjutera), recept slavskog kolača, za moju slavu - Sveti Jovan Krstitelj.
Majke i snajke:
(Espreso/Recepti.com)