kompletan ručak
POSAN RUČAK IZ RERNE PO RECEPTU IZ GRČKIH MANASTIRA: Sprema se brzo, a preukusno je!
Sok od limuna ne dodajemo na početku jer će se od njega krompir stvrdnuti!
Ovaj recept potiče iz grčkih pravoslavnih manastira i idealan je kao glavno jelo u vreme posta. Dodajte omiljenu salatu i imate kompletan posni ručak.
Potrebni sastojci:
1 kg krompira 150-200 ml dobrog maslinovog ulja 1-2 limuna (sveže ceđen sok) 5-6 čena belog luka sečen na tri dela 4-5 lista lovora svaki seckan na četvrtinu origano, so, biber
Postupak:
Zagrejte rernu na 250 °C. Operite, oljuštite i isecite krompir kao na slici i poređajte ga u tepsiju. Krompir ne sme da bude jedan preko drugog. Prokuvajte vodu (nešto više od jedne čaše je dovoljno da prekrije krompir) i u nju rastvorite so (treba dosta soli, ali oprezno). Tom vodom prekrijte krompir koji ste poređali u tepsiju. Dodajte ulje, pospite krompir origanom, stavite beli luk, lovor i biber. Sok od limuna ne dodajemo na početku jer će se od njega krompir stvrdnuti!
Ubacite krompir u zagrejanu rernu na 250 °C. Čim krompir krene da rumeni tj. čim dobije boju i ispari sva voda tj. ostane samo ulje, smanjite temperaturu na 200°C i pecite sve dok krompir ne omekša, ukupno oko 50 minuta, sve zavisi od rerne i krompira. Negde pred kraj pečenja izvadite tepsiju i prelijte krompir sokom od sveže ceđenog limuna, vratite par minuta u rernu, izvadite i služite.
Prijatno!
(Espreaso/Opanak)