Torta, Foto: Printscreen/Youtube/Hrana i Vino

UKUSNO I KREMASTO

TORTA PTIČJE GNEZDO JE FANTAZIJA: Pravi se toliko lako da i početnicima uspeva (RECEPT)

Torta neobičnog naziva "Ptičje mleko" asocira na luksuz, a njen izgled je upravo takav

Objavljeno: 22.04.2023. 12:10h

Bogata kremasta poslastica s dva fila i čokoladnom glazurom neobičnog je i savršenog ukusa — i sigurno će zadovoljiti čak i one najizbirljivije. Kombinacija mlečne i bele čokolade, dva bogata fila i prelivena kora zasigurno daju neverovatan spoj...

Torta neobičnog naziva "Ptičje mleko" asocira na luksuz, a njen izgled je upravo takav — kao da je stigla iz poslastičarnice. Istina je takva da je, zapravo, možete napraviti vrlo jednostavno kod kuće, a topiće se u ustima...

Sastojci:

Za koru:

3 jajeta

125 g brašna

125 g šećera

50 g kakaoa

20 g istopljenog putera

kašičica praška za pecivo

Za fil:

5 belanaca

300 g šećera u prahu

30 g kakaoa

20 g želatina

200 ml vode

Za glazuru:

200 g mlečne čokolade

200 g bele čokolade

Priprema:

Jaja i šećer umutite, pa im dodajte brašno koje ste prosejali s kakaom i praškom za pecivo. Promešajte fino. Dodajte i otopljen puter, pa sjedinite i sipajte u kalup obložen pek-papriom (20 cm). Pecite oko 15 minuta na 180 stepeni. Premažite mlekom (ili sirupom od karamele ako imate).

Mutite kratko belanca, pa im dodajte šećer i nastavite s mućenjem. Smesu podelite na dva jednaka dela. U jedan dodajte kakao i lagano umeštajte.

Želatin pomešajte s vodom u dve činije (u svakoj po 10 grama želatina i 100 ml vode). Posle pet minuta sipajte svaki želatin u jedan fil (jedan u crni, drugi u beli). Mešajte.

Preko ispečene kore sipajte crni, pa beli fil. Izravnajte. Ostavite da se hladi u frižideru.

Rastopite čokolade. Prvo sipajte mlečnu u posudu, pa preko belu i onda prelijte tortu. Ostavite da se ohladi u frižideru još pola sata ili dok se ne stegne.

(Espreso / Noizz)