Kendle sa šljivama, Foto: Printscreen/Youtube/Bokina kuhinja
DOMAĆI RECEPTI
JEDNOSTAVAN SLATKIŠ KOJI JE UVEK BIO NA STOLU U STAROJ JUGOSLAVIJI: Bez njih nismo mogli da zamislimo DETINJSTVO
Ove loptice nas vraćaju pravo u detinjstvo, i želimo sve da ih pojedemo sami
Objavljeno: 19.04.2023. 19:28h
Ivona Jelić
Ako ih ranije spremite možete ih zamrznuti polupripremljene, pa kada naiđu nezvani gosti gotove su za tili čas.
Recept za domaće knedle sa šljivama je uvek dobrodošao u srpskim domaćinstvima kao ultimativni slatkiš našeg detinjstva.
Potrebno:
- Krompir - 1kg
- Brašno - 1.5kg
- Margarin - 250gr
- Jaja - 3kom
- Ulje - 2 šoljce
- Prašak za pecivo - pola kesice
- šljive - "madžarke", sitnije
- prezle - 100gr
- kristal šećer - 100gr
Priprema
- Obaren krompir ispasirati i u njega dodati brašno, jaja, margarin, ulje, prašak za pecivo
- Umesiti testo. Dodati brašno ako je testo mekše (zavisi od vrste krompira)
- Očišćene šljive stavljati u testo i praviti okrugle knedle.
- Napravljene knedle spuštati u ključalu vodu i kada isplivaju na površinu stavljati ih u tiganj sa zagrejanim uljem, posutim prezlama. Za vreme prženja knedlu uvaljati u prezle, vaditi na tacnu i vruće uvaljati u kristal šećer.
- Od navedene količine se dobija oko 100 knedli pa je pogodno deo spremiti odmah za jelo, a deo koji želite da zamrznete poređajte na plato i stavite u zamrzivač. Tek nakon dva sata knedle sa platoa možete staviti u kese. Postupak zamrzavanja na platou je potreban kako se knedle ne bi zalepile tokom zamrzavanja. Knedle iz zamrzivača se isto spremaju kao i sveže, nije ih potrebno odmrzavati.
(Espreso/Prvi Prvi na skali)