Ilustracija, Foto: Profimedia

ZAPAMTITE

OVO JE PRAVA DIJETA ZA LJUDE KOJI SU NAPUNILI 50 GODINA: Smršaćete dok trepnete, a laka je kao pero

Ovaj režim ishrane odlična je opcija za sve koji žele da povećaju unos vlakana i biljnih proteina, ali koji prepoznaju i nutritivnu vrednost mesa i žele da ga jedu po potrebi

Objavljeno: 19.04.2023. 14:45h > 15:24h

Među najboljim dijetama koje se preporučuju ženama posle 50. godine je i fleksitarijanska.

Pojam "fleksitarijan" kombinacija je dve reči - fleksibilan i vegetarijanac, a ova dijeta u osnovi ima režim ishrane kog se pridržavaju vegetarijanci, dajući vam priliku da s vremena na vreme sebe počastite hamburgerom ili pilećim krilcima, ukoliko za tim dobijete želju.

Ovaj režim ishrane odlična je opcija za sve koji žele da povećaju unos vlakana i biljnih proteina, ali koji prepoznaju i nutritivnu vrednost mesa i žele da ga jedu po potrebi.

U poređenju sa strogim i rigoroznim dijetama, fleksitarijanska dijeta obezbeđuje više gvožđa i omega-3 masnih kiselina iz namirnica poput crvenog mesa i ribe, a takođe ima i tendenciju da ima više kalcijuma - važnog hranljivog sastojka za očuvanje zdravlja kostiju kod žena u menopauzi i postmenopauzi.

Fleksitarijanci jedu 5 osnovnih grupa namirnica.

foto: LJSphotography / Alamy / Profimedia

Grupa 1:proteini - preporučuje se da se jede što manje životinjskih, a što više biljnih proteina kao što su mahunarke, soja, semenke i jaja Grupa 2: voće i povrće Grupa 3: cele žitarice (uključujući integralni hleb, testeninu, pirinač, zobenu kašu, kukuruz) Grupa 4:mlečni proizvodi: sir, jogurt - preporučuje se da se biraju samo nemasni proizvodi Grupa 5:začini, zaslađivači, nezasićene masnoće.

Tipičan jelovnik u okviru fleksitarijanske dijete podrazumeva oko 1.500 kalorija dnevno, koje su podeljene u tri glavna obroka i dve užine. Doručak iznosi 300 kalorija, ručak 400, večera 500, a užine po 150 kalorija. Ako želite dodatno da smanjite unos kalorija, to možete učiniti tako što ćete izbaciti užine, a ako želite da povećate unos kalorija udvostručite porciju doručka (tada ćete unositi 1.800 kalorija dnevno).

Postoje tri nivoa fleksitarijanske ishrane:

Početnik - ima dva nemesna dana u nedelji Napredni fleksitarijanac - ima tri ili četiri nemesna dana u nedelji Ekspert fleksitarijanac - ima najmanje pet nemesnih dana u nedelji.

Bez obzira na vaš trenutni nivo, meso postaje "sporedno" jelo na vašem tanjiru. Mnogo su važniji povrće, orašasti plodovi, cele žitarice i mlečni proizvodi.

Ukoliko želite da isprobate ovakav način ishrane, trebalo bi da poštujete nekoliko jednostavnih pravila:

- Jedite što više voća, povrća, mahunarki i žitarica - Usredsredite se na proteine ​​iz biljaka umesto iz životinja - Budite fleksibilni i povremeno unosite meso i životinjske proizvode - Jedite što manje obrađenu hranu - Ograničite unos šećera i slatkiša.

(Espreso/Lepa i srećna)