KUVANA JAJA
SVI PRAVIMO OVU GREŠKU KADA FARBAMO JAJA, A NISMO NI SVESNI OPASNOSTI: Evo šta NIKAKO ne treba da URADITE sa njima
Razumemo da ste u aranžman i farbanje jaja uložili trud i da želite da ih pokažete, ali ovaj potez nije pametan
Za uskrs kuvamo dosta jaja, i iako se većina pojede tokom prvih dana, ostane nekoliko koja se jedu u toku nedelje pa čak i duže.
Ono što nismo znali jeste da kuvana jaja imaju znatno kraći rok od svežih, i da nije baš poželjno da se po stolu razvlače u nedogled.
Razumemo da ste u aranžman i farbanje jaja uložili trud i da želite da ih pokažete, ali ovaj potez nije pametan.
Osnovno pravilo je da jaja nakon kuvanja treba odložiti u frižider, a ne u korpici na stolu kako to većina čini.
– Ostavlja li se jaje duže od dva sata na sobnoj temperaturi, to može izazvati rast i razmnožavanje bakterija u njima – piše u saopštenju američkog FDA.
Simptomi gastroenteritisa, odnosno onog što popularno nazivamo „trovanjem želuca“, mogu varirati – od blage neugodnosti, nadutosti i promena u probavi, sve do jake mučnine, povraćanja i proliva. Do trovanja dolazi jer se procesom termičke obrade, odnosno kuvanja, skida zaštitni sloj koji obavija ljusku koja inače čuva jaje.
Tada ono postaje „ranjivo“ i izloženo vazduhu, temperaturi i bakterijama. Uopšteno, ako držite jaja na sobnoj temperaturi – treba ih pojesti odmah ili najkasnije sledeći dan, dok će ona u frižideru biti u dobra za jelo u razdoblju od maksimalno šest dana.
Da li je jaje sa zelenim žumancem opasno?
Nije ništa više nego ono sa žutim žumancem, ako su skladišteni na isti način, objašnjavaju stručnjaci. Naime, zelena boja nije znak da se jaje pokvarilo, već ona nastaje kad se jaje odjednom izloži previsokoj temperaturi kuvanja.
Ubuduće, ako želite izbeći da žumance pozeleni, jaje izvadite 12 minuta nakon što je voda počela ključati te ga odmah stavite u hladnu vodu, piše 24sata.hr.
Vaskrs u domu Lune i Marka: Mala Mia im polupala sva jaja:
(Espreso/Kuvana jaja)