OBRATITE PAŽNJU
KADA ČUJETE ZA ŠTA SU DOBRE SEMENKE DINJE, NIŠTA DRUGO NEĆETE JESTI: Ovo sigurni niste znali
U Indiji su semenke dinje najdragoceniji deo ovog voća i koriste se u svakom domu
Dinja je niskokalorično voće koje je bogato vitaminima i mineralima i sadrži veliki procenat vode, što je čini idealnim voćem za osveženje tokom vrelih, letnjih dana. Ali najzdraviji deo dinje najčešće završi u kanti za smeće, pošto ga uklonimo i bacimo – semenke dinje.
U Indiji su semenke dinje najdragoceniji deo ovog voća i koriste se u svakom domu.
Nakon uklanjanja središta dinje, mrežasta vlakna zajedno sa semenom se suše na papiru, a zatim se, nakon sušenja, vlakna odvajaju od semena. Posle ovog postupka, seme se mora dobro oprati pod jakim mlazom vode, osušiti i čuvati.
Seme dinje su bogate proteinima, omega-3 masnim kiselinama, vitaminima i vlaknima. Prema ajurvedi (tradicionalnoj indijskoj medicini), semenke dinje imaju efekat hlađenja i idealne su za jelo tokom leta.
U Indiji se mlevene semenke dinje dodaju u lasi (napitak od jogurta) i thandai (hladno začinjeno mleko), a cele semenke u slatkiše i halvu. Mogu se dodati u hleb i peciva (kao što su semenke bundeve ili semenke suncokreta) ili u kolače i kolače (kao što su orasi ili lešnici). Mogu se jesti same, kao zdrava užina.
(Espreso/Zdravismo)