SJAJNO
URADITE OVO I DOBIĆETE PRIRODAN MED: Potrebno vam je svega PAR SASTOJAKA, neke već imate u kući
Maslačak se već vekovima koristi za ublažavanje mnogih tegoba, dobar je za smanjenje masti u krvi, čišćenje krvnih sudova, ali i protiv bronhitisa i za ublažavanje stomačnih tegoba.
Maslačak je korovska biljka, ali veoma lekovita. Poznata je po žutim cvetovima koji se pojavljuju već u prvim danima proleća. Za lekovita svojstva biljke znali su još stari Grci i Arapi koji su je koristili da umire bolove u stomaku. Brojna naučna istraživanja su dokazala da je maslačak bogat vitaminima A i B, organskim kiselinama, ali i mineralima, posebno kalijumom, natrijumom i magnezijumom, pa se preporučuje kao pomoćno prirodno sredstvo za lečenje mnogih tegoba.
U narodnoj medicini koristi se za smanjivanje masnoće, jačanje organizma, čišćenje krvnih sudova, bronhitis, prehladu, upalu desni i regulisanje varenja, dok se od prženog korena može napravi zamena za kafu.
Sastojci:
2 l vode
2 velike šolje cvetova od maslačka
kilogram meda
2 limuna
Priprema:
U vodi prokuvajte cvetove maslačka, procedite ih kroz gustu gazu, pa sok vratite na tihu vatru. Dodajte med i sok od limuna, pa kuvajte na laganoj vatri uz konstantno mešanje dok se smesa ne zgusne. Kad se prohladi sipa se u čiste tegle i koristi se kao i svaki drugi med. Pojedine domaćice umesto meda koriste šećer, ali je recept sa medom mnogo zdraviji i ukusniji.
BONUS VIDEO - Prvi recept za slatko u Srbiji
(Espreso/Srećna republika)