RECEPT
OVA TORTA JE SASTAVNI DEO SVAKE SRPSKE PRAZNIČNE TRPEZE: Svi je VOLE a uz ovaj RECEPT ćete prste polizati
Savršena torta za Uskrs
Bez ove torte u Srbiji ne prolazi ni jedan praznik, da li je kupujete ili pravite sigurno je deo vaše praznične trpeze. Ide Uskrs a sigurni smo da pored prolećnih specijaliteta i voćnih torti želite i nešto tradicionalno saltko, kremasto i čokoladno.
Donosimo vam recept za najpoznatiju tortu. U pitanju je uoravo omiljena torta svih nas - doboš torta.
Sastojci
Kore:
- 9 jaja
- 9 kašika šećera
- 9 kašika brašna, ne prepunih
- 1 kesica vanilin šećera
Fil:
- 6 jaja
- 200 g šećera
- 200 g čokolade
- 200 g margarina ili putera
- 2 kesice vanilin šećera
Glazura:
- 200 g šećer
Priprema
Kore: Umutiti belanca, pa dodati običan šećer i vanilin. Mutiti dok se šećer ne istopi. Nakon toga dodavati žumanca, jedno po jedno. Kada se smesa dobro umuti, dodati brašno i lagano izmešati. Od ove količine ispeci 8-9 kora na prevrnutom plehu. Kore bi trebalo da budu okrugle, ali jednostavnije je i brže peći u većem plehu, pa seći ih na pola ili na tri dela.
Fil: Umutiti jaja sa šećerom, pa kuvati na pari 10-15 minuta kada provri. Nakon toga dodati čokoladu i kuvati dok se čokolada ne istopi. Dodati vanilin šećer. Kada se fil malo prohladi, dodavati po malo putera ili margarina i mešati dok se ne istopi. Kada se stavlja margarin, fil ne treba da bude skroz hladana, priblizno oko 40 stepeni. Fil ne treba mutiti mikserom da ne ni posvetleo. Mešati varjačom dok se sastojci ne sjedine.
Kore filovati kada se fil ohladi i stegne. Glazuru napraviti uobičajeno. Upržiti šećer na laganoj vatri, ali voditi računa da šećer ne pregori. Preliti preko torte. Dok je još vruća glazura, zaseći vrelim nožem. Ukrasiti po želji.
Uživajte u ovoj poslastici!
Pogledajte kako je moćna torta:
(Espreso/Recepti.com)