recept
NEMA DOMAĆICE U STAROJ JUGI KOJA NIJE PRAVILA PIVČIĆE: Prave se od pića koje SRBI NAJVIŠE VOLE, a KOŠTAJU MALO
Pivčići su kolači koji se prave od testa sa pivom, a pune se orasima
Pivčići su neponovljivi starinski kolačići, koji se tradicionlano pravio u vreme posta u svakoj kuću u Jugoslaviji. No, to ne znači da ne možemo da ih jedemo bilo kada u toku godine. Neodoljivi su zbog toga što se prave od pića koje Srbi najviše vole, a to je pivo, i oraha.
Na kraju se umoče u sirup i uvaljaju u kokos ili orahe. Sačuvajmo od zaborava ove ukusne kolače koje su srpske domaćice nekada služite na svim okupljanjima.
Sastojci:
300 ml piva
600 ml ulja
2 kesice praška za pecivo
800-900 g brašna
Za sirup:
600 g šećera
300 ml vode
2 kesice vanilin šećera
Još:
orasi
kokos
Priprema:
U posudi pomešajte ulje i pivo, pa dodajte prosejano brašno sa praškom za pecivo. Umesite testo, pa oblikujte lopticu. Testo razvucite, pa isecite trouglove. Napunite seckanim orasima, pa urolajte. Poređajte u pleh obložen pek papirom i pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 20 minuta.
Pomešajte vodu i šećer i posle par minuta dodajte vanilin šećer. Kuvajte još 5 minuta nakon ključanja. Kada se sirup prohladi umočite u njega vruće pivčiće i uvaljajte ih u kokos ili mlevene orahe.
Ovako Kinezi prave mesečev kolač:
(Espreso/Stvar ukusa)