topi se dok jedete
OD OVAKVE POSNE GIBANICE KRENUĆE VAM VODA NA USTA: Ukusnija je od MRSNE zbog 1 SASTOJKA (RECEPT)
Ovako pripremljena gibanica je jednako ukusna kao i mrsna, a ne iziskuje puno truda i vremena
Spremite omiljeni srpski specijalutet - gibanicu u posnoj varijanti.
Do sada ovakav recept niste imali prilike da vidite.
Gibanica je najčuvenija srpska pita koja se pravi od kora i preliva sa jajima, jogurtom i sirom. Kako je u toku Uskršnji post, nema potrebe da se odričete omiljene hrane, već je napravite u posnoj verziji. To ćete uraditi tako što ćete zameniti jaja smesom od lanenog semena i vode, a jogurt posnom kiselom pavlakom, dok ćete sir zameniti posnom fetom. Ovako pripremljena gibanica je jednako ukusna kao i mrsna, a ne iziskuje puno truda i vremena. Obavezno probajte!
Sastojci:
500 g gotovih kora
500 g posnog feta sira
2 posne kisele pavlake (male)1
kašike mlevenog laka
7,5 čaša vode
2 kašičice praška za pecivo
1/2 šolje ulja
1 kašičica soli
Priprema:
U posudi pomešajte kiselu pavlaku, kiselu vodu, prašak za pecivo, so i izmrvljeni feta sir. U drugoj posudi pomešajte mleveni lan i vodu (to je zamena za jaja) i dobro sjedinite, pa dodajte u smesu i sve dobro promešajte.
Tepsiju nauljite, pa svaku koru umočite u smesu i zgžvajte, pa ređajte u tepsiju. Preostali fil sipajte preko. Pecite u zagrejanoj rerni na 200°C oko 40 minuta. Prijatno!
(Espreso/Stvar ukusa)