trik
TRIK ZA PATIŠPANJ SVAKA DOMAĆICA MORA DA ZNA: Čim ga PREMAŽETE sa 1 SASTOJKOM biće MEKAN
Pravićete ga samo po ovom receptu
Spremite patišpanj koji će biti mekan kao duša.
Pravićete ga samo po ovom receptu.
POTREBNI SASTOJCI
brašno - 120 g
jaja - 4 komada
šećer - 120 g
kravlji maslac - za premazivanje
Ova količina sastojaka je doovljna za pleh 20-22 cm. Prvi korak pripreme patišpanja je prosejavanje brašna, koje treba da se proseje dva puta.
Uzmite kalup sa dnom koje se skida, namažite sa malo maslaca i stavite u frižider. Uradite to da biste lakše izvadili patišpanj iz pleha.
Prethodno ugrejte rernu na 170 stepeni. Možete uključiti pre nego što počnete sa pripremom patišpanja. Nemojte uključivati ventilatorm.
Pređite na mućenje jaja, prvo treba da odvojite belanca od žumanaca. Belanca umutite na sneg sa 1/3 šećera, a žumanca - sa preostalom količinom. Treba da dobijete gust krem.
Ako želite da dodate neke aromatične esencije, možete uraditi to nakon smese od žumanaca.
U delovima dodajte brašno. Dok ga dodajete u smesu od žumanaca, prosejte ga još jednom. Mešajte spatulom.
Poslednje dodajte i belanca, ponovo spatulom mešajte u jednom pravcu, pažljivo.
Ispecite mekani patišpanj za kolače i torte oko 35-40 minuta, obavezno držite vrata rerne zatvorena prvih 20 minuta. Kad bude gotov, ostavite na rešetku da se ohladi.
Nakon što se ohladi, isecite patišpanj kore.
(Espreso/Bonaepti.rs)