NJAMI
TURSKI RECEPT ZA SARMICE OD ZELJA: Po 1 stvari se RAZLIKUJE OD SRPSKE, to joj daje još bolji UKUS
Razlika je u pripremi mesa. Nije uopšte komplikovano.
Potrebni sastojci:
1 kg svinjskog mesa
2 manje glavice crnog luka
2 čena belog luka
1 veza peršuna
200 g pirinča
3 kašike paradajz pirea
1 supena kašika vegete
1 kafena kašičica aleve paprike
2 kafene kašičice soli
pola kašičice bibera
100 listova sarmica
Priprema:
Listove zelja oprati, staviti u vrelu vodu i ostaviti da se popari par minuta. Nakon toga ukloniti drške i poređati ih u jednu posudu.
U jednu posudu stavite iseckan crni luk, beli luk, začine, paradajz pire, pirinač i meso i sve dobro izmešati.
Uzimajte po jedan list zelja i punite filom od mesa i ređajte ih u posudu u koju ćete kuvati sarmice.
Kad ste poređali sarmice, nalijte ih sa vodom i dodajte još malo paradajz pirea odozgo. Vode treba da bude 2 prsta iznad sarmice. Stavite tanjir preko sarmica i neku tešku posudu da ih pritisne i poklopite.
Rernu uključite na 180 stepeni i krčkati sarmice oko 2 h.
Sarmice su gotove kad se lagano mogu preseći. Meso spremljeno na ovaj način je mnogo mekše i baršunastije u odnosu na ono koje se proprži pre filovanja sarmi. Probajte sami i uverite se!
(Espreso)