recept
AKO ŽELITE SAVRŠENE KIFLICE DOBRO OBRATITE PAŽNJU NA OVE CAKE: Posebno vodite računa kako ćete da ih ZASEČETE
Recept za pravljenje kiflica
Kiflice su poznate kao doručak ili posluženje uz čaj ili kafu u našoj tradiciji. Neko preferira slatke, neko slane, a većina ljudi obe vrste.
Iako omiljeno jelo iz detinjstva mnogim ljudima kiflice se retko nađu na stolu jer su malo zahtevnije za pravljenje.
Ovo je jedan od najpreciznijih recepata za pravljenje kiflica.
Sastojci:
300 g brašna
1/2 kašičice soli
1 kašika šećera
1/2 kašičice suvog kvasca
200 ml hladnog mleka
30 g putera
Još:
1 l vode
50 g praška za pecivo
Priprema: U posudi pomešajte prosejano brašno, so, šećer i suvi kvasac. Dobro promešajte, pa dodajte hladno mleko. Prvo špatulom sjedinite testo, a onda mesite rukama. Zatim dodajte puter sobne temeprature i dobro umesite da se svi sastojci lepo sjedine. Stavite testo u posudu i pokrijte providnom folijom, pa ostavite na toplom pola sata da nadođe.
Podelite testo na 4 dela, pa oblikujte loptice. Od njih napravite kao glistu i isecite na još 5 delova. Opet oblikujte loptice. Pokrijte providnom folijom i ostavite još 5 minuta. Uzmite jednu lopticu rastanjite je prstima, pa stavite na sredinu kašiku džema.
Zatim podignite krajeve ka sredini i spojite (pogledaj sliku). Ređajte na pleh koji ste premazali uljem. Pokrijte providnom folijom i ostavite još 20 minuta da odstoje. U šerpu sipajte vodu, pa kada proključa dodajte prašak za pecivo. Stavite kiflice u provrelu vodu, pa ih ostavite nekih 40 sekudni.
Poređajte ih na pleh obložen pek papirom. Zasecite kiflice na tri mesta, pa pecite u zagrejanoj rerni na 190°C oko 25 minuta.
(Espreso/ Stvar ukusa)