Fokača na tanjiru, Foto: Printscreen/youtube/Jelajelena Petrovic

za doručak

SIPAJTE 3 KAŠIKE OVE VRSTE ULJA U FOKAČU I STALNO ĆETE JE TAKO SPREMATI: Caku za MEKANO TESTO morate da ZAPAMTITE

Recept će vas naterati da je ovako napravite što pre

Objavljeno: 01.02.2023. 21:48h

Retko ko može da odoli mekanoj fokači.

Testo se topi u ustima.

Recept će vas naterati da je ovako napravite što pre.

foto: Printscreen/youtube/Jelajelena Petrovic

Potrebno je:

450 g brašna

1 kesica suvog kvasca

1 kašičica šećera

1/2 kašičice soli

250 ml mlake vode

foto: Printscreen/youtube/Jelajelena Petrovic

3 kašike maslinovog ulja

Još:

2 čena belog luka

50 ml maslinovog ulja

1 kašičica suvog ruzmarina

1 kašičica morske soli

foto: Printscreen/youtube/Jelajelena Petrovic

opciono masline

Priprema

Sjediniti brašno, kvasac, so i šećer, pa dodati 3 kašike ulja i sa mlakom vodom zamesiti testo. Podmazati pleh, pa testo razvući i prekriti streč folijom. Ostaviti da stoji sat vremena.

Zatim zagrejati 50 ml ulja da bude mlako, pa u to dodati ruzmarin i sitno seckan beli luk. Preliti preko testa, pa prstima napraviti mala udubljenja.

Ostaviti da stoji još petnaest minuta, a onda u testo utisnuti masline i posuti sa morskom soli. Peći u rerni zagrejanoj na 220 stepeni oko 20 minuta.

(Espreso/Recepti.com)