nezaobilazne
PRAVI SRPSKI RECEPT KOJI JE OBAVEZAN NA BOGOJAVLJENJE: Svaka kuća ga mora imati na STOLU, evo u čiju ČAST se pravi
Nakon 6 sati kuvanja izvaditi iz vode sav sadržaj koji se kuvao
Običaj je da ih pripremamo na Krstovdan, kada se inače posti, jedemo ih na Bogojavljenje u čast krštenja Isusa Hrista. One su nezaobilazne i na slavi Sveti Jovan.
Sastojci:
6 litra vode 5 sirovih svinjskih nogica oko 1 kg suve svinjske butkice 500 g mesa od buta u komadu 4 kafene kašičice soli 2 glavice belog luka
Priprema:
U vodu staviti nogice i so i kuvati oko 4 sata na tihoj vatri. Dodati suvu butkicu i meso od buta (u komadu) i kuvati još 2 sata. U toku kuvanja obavezno skidati penu i masnoću koja se sakupi na površini vode.
Nakon 6 sati kuvanja izvaditi iz vode sav sadržaj koji se kuvao. Nogice baciti, a ostalo meso očistiti od kostiju i iscepkati na sitne komade. Komadiće mesa pomešati sa ispasiranim belim lukom.
Poređati tanjire (ili pleh) i u njih sipati proceđenu vodu u kojoj se kuvalo meso i nogice, pa dodati iscepkane komadiće mesa pomešanog sa lukom. Ostaviti u hladnoj prostoriji (ili frižideru) da se pihtije dobro stegnu.
(Espreso/Informer)