Pita, Foto: Printscreen

NJAMI

NEMAČKA PITA SA LUKOM, NAPRAVITE CVIBELKUHEN: Recept je star 100 GODINA, parče se TOPI u ustima

Preukusna je

Objavljeno: 15.01.2023. 18:21h

Kao i većina starinskih recepata i ovaj za pitu je jednostavan i sprema se od lako dostupnih namirnica, a danas je ponovo moderan jer je ukus toliko dobar da zove na još jedno parče.

Sastojci

ZA NADEV

crni luk 1 kg

mast 1 kašika

so 1 kašičica

šećer 1 kašičica

mleveni biber po ukusu

mesnata slanina 100 g

mladi sir 400 g

kisela pavlaka 200 g

jaja 3 komada

ZA TESTO

brašno 400 g

ulje 100 ml

jaja 2 komada

mladi sir 200 g

so 1 kašičica

prašak za pecivo 2 kašičice

Kako pripremiti

Luk isecite na tanka rebarca i pržite na zagrejanoj masti. Posolite ga i pobiberite, pospite kašičicom šećera, pa na tišoj vatri uz povremeno dolivanje po malo vode dinstajte dok luk sasvim ne omekša.

U činiji pomešajte sir, pavlaku, sitno seckanu slaninu i jaja, pa začinite solju, biberom i začinskom paprikom. Kada se luk malo prohladi dodajte ga ovoj smesi i promešajte. Sjedinite sve navedene sastojke za testo, dobro izmesite i odmah rastanjite u okrugli pleh. Preko testa nanesite nadev i pecite 35 minuta na 180 stepeni.

(Espreso/Recepti, Zena)