recept
POSNA VASINA TORTA: Poslastica koju vole svi, pripremite je za SVETOG JOVANA
Jedna od najlepših srpskih poslastica je Vasina torta
Jedna od najlepših i najraskošnijih srpskih torti je svakako Vasina torta. Fil pun oraha čini ovu poslasticu savršenom za sve vrste slavlja, a skoro svi je vole. Legenda kaže da je ova torta dobila ime po Vasi Čokrljanu, koji je učino sve što je u njegovoj moći da spase život svoje supruge Jelene i njihovog nerođenog deteta.
Kada je uspeo u znak zahvalnosti njegova tašta je napravila tortu koju je nazvala po njemu. Veruje se da recept za čuvenu tortu potiče iz 1908. godine i da je nastao u Paraćinu. Isprobajte i posnu verziju omiljene torte, a možete da je poslužite i za Svetog Jovana.
Sastojci:
300 g posnog keksa
250 g oraha
250 g margarina
750 ml posne slatke pavlake
100 g šećera u prahu + 2 kašike
100 g posne čokolade
1 pomorandža
Priprema:
Keks dobro izblendiraje sa 120 g oraha. U posudi pomešajte pola količine mlevenog keksa (150 g), kao i pola količine mlevenih oraha (60 g). Dodajte pola margarina (125 g), kao i 5 kašika posne slatke pavlake. Dobro sjedinite smesu, a okrugli kalup nauljite i obložite pek papirom (ivice i dno). Sipajte smesu unutra i lepo poravnajte i utisnite.
Preostalu slatku pavlaku umutite sa šećerom u prahu. U posudi pomešajte preostali margarin (125 g) i dodajte šećer u prahu (2 kašike) i istopljenu čokoladu. Dobro sjedinite mikserom, pa sipajte sok od pomorandže i rendanu koru, kao i pola količine umućene slatke pavlake. Dobro sjedinite.
Dodajte presotale orahe (60 g) i keks (150 g). Opet promešajte i sipajte preko keksa i poravnajte. Zatim sipajte preostalu umućenu slatku pavlaku i poravnajte.
Ukrasite preostalim seckanim orasima (130 g).
(Espreso/Stvar ukusa)