preukusno
NAPRAVITE PRELIVENU PITU SA SIROM: 1 sastojak joj daje HRSKAVOST, do sada JE NISTE PROBALI (RECEPT)
Ako niste stručnjak u razvlačenju kora koristite kupovne, ukus je jednako dobar
Tajna ukusa ove pite sa sirom je u njenoj jednostavnosti.
Za doručak poslužite pravu domaćinsku pitu sa sirom koja se pravi sličnu kao najčuvenija srpska pita - gibanica.Ako niste stručnjak u razvlačenju kora koristite kupovne, ukus je jednako dobar.
Ono što ovu pitu izdvaja, sem jednostavne pripreme, je i to što se prvo preliva istopljenim puterom, a zatim i smesom od jaja i mleka, koji čine koricu hrskavkom i pucketavom.
Sastojci:
400 g feta sira
4 jajeta
80 ml ulja
400 ml jogurta
1 puna kašika brašna
10 g praška za pecivo
500 g kora za pitu
Za prelivanje:
2 jajeta
200 ml mleka
100 g putera
Priprema: Sir izdrobite, a u drugoj činiji umutite jaja sa uljem i jogurom, pa dodajte brašno i prašak za pecivo koje ste prethodno sjedinili. Promešajte. Zatim u smesu dodajte i izdrobljeni feta sir i opet lepo promešajte. Tepsiju prečnika 30 cm lepo nauljite, pa na dno stavite 2 kore. Sipajte malo fila, pa preko stavite jednu koru. Tako ređajte dok ne utrošite sve, a poslednji red treba da bude kora. Pitu isecite na kocke, pa prelijte istopljenim puterom, a onda i jajima koja ste umutili sa mlekom. Pecite na 200°C oko sat vremena.
(Espreso/Stvar ukusa)