TRADICIJA
OVAKO SPREMLJEN PASULJ SE JEDE SAMO NA BADNJE VEČE: Jedan TAJNI SASTOJAK mu daje poseban ŠMEK (VIDEO)
Ova svečana trpeza treba da bude puna i posna, a postoji jedno jelo koje se kuva baš svake godine
Badnje veče predhodi Božiću, za razliku od Božića kada možete ići u goste ili nekoga ugostiti, Badnje veče se obavezno provodi samo u krugu porodice. Na taj dan se ne ide nigde i ne primaju se gosti.
Na Badnje veče se posti, a trpeza mora da bude puna i svečana. Svečana posna trpeza ne može da prođe bez ukusnog pasulja prebranca.
Priprema:
Sastojci: 1kg belog pasulja 2 velike glavice crnog luka 2 kašike crvene mlevene paprike 1 kašika suvog začina 5 g soli 200 ml suncokretovog ulja
Priprema: Pasulj prokuvajte u vodi pa ga iscedite i ponovo kuvajte. Kada je pasulj skoro kuvan pripremite sos za pečenje pasulja. Iseckajte luk na tanke kriške, dodajte ulje i ostavite na srednjoj vatri da se prži, pazite da ne zagori i često mešajte.
Pošto je luk skoro gotov dodajte suvi začin, so, i crvenu papriku. Pasulj možete da kuvate sa postepenim dodavanjem vode ili da nalijete vodu više vode pa posle višak da odlijete. Kada je pasulj kuvan pecite ga u rerni 220 stepeni.
U posudu za pečenje staviti trečinu luka, po dnu, pa pasulj, pa trećinu luka, pa pasulja i tako redom. Pecite dok lepo ne porumeni. Za detaljnija uputstva pogledajte video:
(Espreso)