recept
PODVARAK SA ŠARANOM - POSNO JELO KOJE SE BRZO POJEDE: U kiseli kupus dodajte trik sastojak i biće lepši! (VIDEO)
Podvarak sa šaranom postaće vam omiljeno jelo
Podvarak je zimsko jelo od kiselog kupusa koji svi vole. Obično se sprema sa suvim mesom ili krmenadlama, a kako je u toku Božićni post, naš predlog je da ga napravitesa šaranom. Ako niste kiselili kupus, možete to da uradite za 2 dana, ali isto tako možete i da ga kupite u prodavnici. Ukus će biti jednako dobar. Ono što je bitno jeste da u podvarak dodate belo vino jer ga čini ukusnijim.
Sastojci:
1 kg kupusa ribanca
3 crna luka
1,5 kašika šećera
malo kima
malo belog vina
2 lovorova lista
1 kašičica slatke paprike
biber u zrnu
malo pirinča
Za šarana:
2 kg šarana
so, biber
mast
Priprema:
Za podvarak: Na masti prodinstajte sitno seckan crni luk dok ne omekša. Zatim dodajte kupus ribanac, šećer i slatku papriku, lovorov list, kim i biber u zrnu. Promešajte. Sipajte belo vino i dinstajte, a zatim postepeno dodajte po malo vode. Kada dovoljno omekša sipajte malo pirinča da pokupi višak tečnosti i pecite u rerni na 200°C da dobije lepu boju.
Za šarana: Isecite ribu na filete, pa posolite i pobiberite. Zatim je kratko ispržite na masti. Poređajte šarana preko podvarka, sipajte i mast u kojoj se pržila riba, a zatim vrtatite još kratko u rernu da kupus pokupi miris ribe.
(Espreso)