savet
JEDNU GREŠKU SVI PRAVITE KADA PRŽITE LIGNJE: Samo uz 1 TRIK neće biti ŽILAVE
Osećećaćete se kao da ste pokraj mora dok jedete ovaj specijalitet
Na moru su, naravno, najveći specijaliteti morski plodovi. Sveže pripremljene lignje svakoga obore sa nogu. Ukus je neverovatan, ali šta ako vam kažemo da ne morate ići na more da biste jeli ovo savršenstvo?
Donosimo vam recept koji se brzo priprema, a ukus je neverovatan.
Sastojci:
- 300 g lignji
- 4 kašike prezli
- 2 kašike brašna
- 1 kašičica soli
Priprema:
Ako ne možete nabaviti sveže lignje, najbolje je raditi sa neočišćenim zaleđenim lignjama u rinfuzi. Najbolje su lignje veličine oko 10 cm bez krakova. Istina ja sam dobila nešto manje lignje.
Lignje očistiti na sledeći način: Krakove izvući i odvojiti od donjeg dela. Na krakovima se sa 2 strane nalaze oči sa crnilom, koje pažljivo treba nožićem izvaditi da crnilo ne prska na sve strane. U donjem delu kraka u sredini, nalaze se zubi. Njih treba prstom istisnuti kroz sredinu kraka. Dugačko telo lignje očistiti od prozirne kosti i bele želatinaste mase. Krakove i telo dobro isprati u nekoliko voda, dok voda ne ostane bistra.
Krakove ostaviti u celo, a telo narezati na kolutove širine od 1 cm.
Prezle, brašno i so promešati i svaki kolut posebno dobro uvaljati u tu mešavinu da bude obložen sa svih i sa unutarnje strane. Isto napraviti sa krakovima. Tako pripremljene lignje su spremne za prženje.
U tiganju zagrejati ulje i lignje naglo propržiti u da budu rumene sa svih strana maksimalno 5 minuta, u poklopljenom tiganju jer prilikom prženja krakovi znaju puštati vodu i treba paziti da vas ulje ne poprska. Ja sam moju količinu liganja pekla u tri ture jer ne treba da budu zbijene u tiganju. Lignje se kratko prže jer dugim prženjem postaju žilave.
Poslužiti sa pomfritom i šniclama od blitve.
(Espreso/Recepti)